Po 128 letih le rešili skrivnost: kdo je neznani mumificirani moški?

Magazin 02. Okt 202319:16 1 komentar
Stoneman Willie
Kia Johnson/REUTERS

Mumija po imenu Willie je bila več kot stoletje glavna atrakcija pogrebnega zavoda v ameriškem mestu Reading v Pensilvaniji. Ime so mu nadeli prebivalci mesta, kdo pa je bil mumificiran moški, pa ni vedel nihče – do sedaj, ko so ga znanstveniki s pomočjo tehnologije in zgodovinskih dokumentov naposled uspeli identificirati.

Leta 1895 je v mestecu Reading v ameriški zvezni državi Pensilvanija v zaporu umrl neznan moški. Bil je alkoholik, vzrok smrti je bila odpoved ledvic. Pogrebnik se je tedaj odločil, da truplo balzamira, dokler ne najdejo njegove družine. Družine niso nikoli našli, zato je dobil dovoljenje države, da obdrži truplo in spremlja proces eksperimentalnega balzamiranja.

Kljub temu da pogrebnik ni poznal ravnovesja tekočin in kemikalij za mumificiranje, kot ga poznamo danes, je postopek opravil praktično brezhibno. Willie se je začel uspešno mumificirati v nekaj tednih. Po pisanju dnevnika.hr je bil v pol leta skoraj popolnoma mumificiran.

Njegovi lasje in zobje so ostali popolno ohranjeni, njegova koža pa je postala usnjata. Kmalu je postal lokalna legenda in turistična atrakcija, njegova identiteta pa je vsa leta ostala neznana. Ko so ga konec 19. stoletja aretirali zaradi žeparjenja, oblastem namreč ni izdal svojega pravega imena.

Tako je to ostalo skrito vse do danes, ko so s pomočjo tehnologije in zgodovinskih dokumentov odkrili njegovo identiteto, piše dnevnik.hr. Zdaj, ko vedo, kdo je, ga bodo naposled dostojno pokopali. Domačini bodo njegovo pravo ime lahko prebrali na nagrobniku.