Po čem diši vesolje? Obstaja tudi parfum s tem vonjem

Magazin 08. Dec 202305:50 1 komentar
vesoljski sprehod, Jeffrey N. Williams, astronavt
astronavt Jeffrey N. Williams med vesoljskim sprehodom (Foto: PROFIMEDIA)

Astronavti, ki so se vrnili z vesoljskih sprehodov, pogosto poročajo o nepričakovanem vonju. Od kod ta prihaja? Obstaja pa tudi parfum z vonjem vesolja.

Zunanje vesolje ni daleč stran, le 100 kilometrov nad nami. Od tam naprej vlada v prostoru skoraj popoln vakuum, v katerem človek brez zaščitne opreme ne more preživeti več kot nekaj sekund. Vendar pa se ljudje sprehajamo tudi tam.

Astronavti, ki se odpravljajo na občasne “sprehode” v zunanje vesolje – največkrat zato, ker morajo popraviti kakšno okvaro na vesoljskih plovilih – pa pogosto poročajo o tem, da tam zaznavajo vonjave. Opisujejo jih kot vonj po zažganem zrezku, zažganem pecivu, ozonu, izrabljenem smodniku ali vonjem pri varjenju kovin.

Toda zakaj se ti vonji pojavljajo, zakaj prav ti, in od kod prihajajo? “Vesolja neposredno zagotovo ni še nihče povohal, ali tam ostal živ tako dolgo, da bi to lahko povedal,” je za Live Science povedal Ofek Birnholtz, astrofizik z univerze Bar-Ilan v Izraelu. Astronavti morajo pri vesoljskih sprehodih nositi vesoljske obleke, ker bi jih sicer izpostavljenost vakuumu, sevanju in temperaturi ubila. Kljub temu astronavti po vrnitvi z izletov običajno poročajo o omenjenih vonjavah medtem ko ob vrnitvi na plovilo ali vesoljsko postajo čakajo na zadnji zapori, ko snamejo čelado. Astronavti, ki jih sprejmejo, pa poročajo o teh vonjih, ko se odprejo vrata zračne zapore in se sprehajalci vrnejo v notranjost. “Vesolje ima zagotovo vonj, ki je drugačen od karkoli drugega,” je po vesoljskem sprehodu leta 2009 dejal Nasin astronavt Dominic “Tony” Antonelli.

Od kod vonj prihaja?

Čeprav je prostor v zunanjem vesolju večinoma prazen, pa ni popoln vakuum. “Pravzaprav ne govorimo o prostornini, ki ne vsebuje delcev,” je za Live Science povedala Miranda Nelson, kontrolorka vesoljskih poletov letenja pri Nasi.

Okoli Mednarodne vesoljske postaje ISS, na primer, lebdijo molekule kisika. Seveda so mnogo redkeje posejane po prostoru kot na Zemlji, ampak so tam. In v vesolju so izpostavljene ultravijoličnim žarkom, ki jih cepijo na atome. Ta atomski kisik pa se lahko oprime vesoljskih oblek, sten zračne zapore in drugih predmetov, ki so izpostavljeni vesolju, kar sproži kemične reakcije, ki lahko pojasnijo vonj, podoben ozonu, je povedala Nelson. “Druga, veliko bolj zabavna teorija, je, da je vonj povezan z zvezdnimi eksplozijami – umirajočimi zvezdami,” je dodala. Ti izbruhi ustvarjajo dišeče molekule, znane kot policiklični aromatski ogljikovodiki, ki jih najdemo v premogu, hrani, nafti in drugih materialih, je povedala, a poudarila, da nobena od domnev ni potrjena z uradnimi študijami.

Eau de Space, parfum, vesolje, vonj po vesolju, Nasa
Parfum Eau de Space, ki ga je pomagala razviti Nasa (Foto: PROFIMEDIA)

Želite dišati kot vesolje? Obstaja parfum

Nasa je leta 2008 biokemiku Stevu Pearcu naročila, naj izdela vonj, ki bo čim bliže tistemu, o katerem poročajo astronavti.

Uporabiti so ga želeli pri usposabljanju novih astronavtov, da bi to bilo čim bolj realistično in da bi tako odpravili morebitna presenečenja, ki bi jih lahko astronavti doživeli v orbiti. Pearce sicer ni odpotoval v vesolje, da bi se o vonju prepričal “na lasten nos”, je pa prebiral intervjuje z astronavti in poskušal njihove opise poustvariti z uporabo svojega znanja in izkušenj z razpoložljivimi, varnimi aromatičnimi materiali, ki bi lahko izzvali podobno zaznavo. Na podlagi svojih raziskav je Pearce pozneje pomagal oblikovati parfum, znan kot Eau de Space, ki je od lansiranja leta 2020 prodajna uspešnica. Vendar ob tem priznava: “Bodimo pošteni, res je zelo malo ljudi, ki so resnično izkusili vonj po vesolju in bi lahko komentirali njegovo realističnost.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje