Po neverjetnih 50 dneh se je tekmovanje v ležanju v Črni gori končalo

Magazin 08. Okt 202318:48 1 komentar
črna gora
Foto: PROFIMEDIA

Po neverjetnih 50 dneh se je v Črni gori končalo najbolj leno tekmovanje na svetu: prvenstvo v poležavanju. Tekmovalci so lahko spali, brali knjige, jedli in pili, niso pa smeli vstati. Na osem ur so lahko šli tudi na stranišče. Tokrat sta zmagala 23-letna kozmetičarka Lidija Marković, ki se je "na tekmovanje dolgo pripravljala", in Filip Knežević. Ker ne eden ne drugi ni bil pripravljen odnehati, sta se dogovorila, da bosta vstala hkrati in si denarno nagrado v višini tisoč evrov razdelila.

Prvenstvo v poležavanju, ki so ga v Črni gori organizirali že dvanajstič, se je končalo z neverjetnim rekordom: zmagovalca sta ležala kar 1.200 ur oziroma 50 dni.

Za primerjavo: dozdajšnja rekorderka je leta 2021 zmagala s 117 urami oziroma manj kot petimi dnevi, ki jih je neprekinjeno preživela v horizontali.

Tokrat sta zmagala Lidija Marković in Filip Knežević. Ker ne eden ne drugi ni bil pripravljen odnehati, sta se dogovorila, da bosta vstala hkrati in si denarno nagrado v višini tisoč evrov razdelila. Po poročanju hrvaškega Index.hr sta “priležani” denar namenila v dobrodelne namene.

Lidija Marković je v eni od televizijskih oddaj opisala, kako je bilo tekmovanje videti. “Komaj sem čakala, da se prijavim in da se spočijem. Iskreno povedano, nič mi ni bilo težko. Veste, kako dober je občutek, ko veš, da te ne čakajo nobene obveznosti, ampak le uživaš,” je dejala.

črna gora črna gora
Foto: PROFIMEDIA
črna gora črna gora
Foto: PROFIMEDIA
črna gora črna gora
Foto: PROFIMEDIA
črna gora črna gora
Foto: PROFIMEDIA

Pojasnila je, da se je na tekmovanje dolgo pripravljala. “Ko nimam kaj početi, rada poležavam. Tri leta sem čakala, da sem se lahko prijavila na tekmovanje, vse do letos sem namreč zanj izvedela šele, ko ga je bilo že konec. Letos sem bila bolj pozorna in se prva prijavila,” je povedala.

Ponudili so ji 1000 evrov, da bi odnehala

23-letna kozmetičarka je že med samim tekmovanjem novinarjem pripovedovala, da z lahkoto poležava.

Dnevi so minevali, njena družina pa ji je na neki točki ponudila celo 1.000 evrov, da bi odnehala. Odločno jih je zavrnila, češ, da se še ni spočila.

“Tu nisem zgolj zaradi nagrade, ampak da premagam samo sebe. To je psihološka igra,” je takrat povedala Lidija in dodala, da denar ni njen glavni motiv: “Družina me prosila, naj vstanem in mi ponujala tisočaka. Ne. Hočem zmagati, šla bom do konca,” je bila jasna.

Tekmovanje v poležavanju se je sicer začelo v etno vasi Montenegro v kraju Brezna 18. avgusta zjutraj, ko je leglo 21 tekmovalcev. Lahko so spali, brali knjige, jedli in pili, niso pa smeli vstati. Na osem ur so lahko šli na stranišče. To je sicer edinstveno tekmovanje v Evropi, ki je zanimivo tudi zato, ker kaže na sprejemanje stereotipa o lenih Črnogorcih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje