Pogrešate svoje otroštvo? Pa veste, zakaj? (raziskava)

Magazin 21. Apr 202317:30
ženska
Profimedia

Veliko odraslih pravi, da pogreša otroštvo, predvsem nekaj stvari, ki so se takrat dogajale. Kaj najbolj pogrešate vi?

Če ste se na poti v službo zasanjali in odplavali v čas otroštva, ko ste bili brezskrbni in so za vse poskrbeli starši, ste zagotovo že razmišljali, kako lepo je bilo takrat. Kaj najbolj pogrešate? V kateri otroški trenutek bi se vrnili, če bi se lahko?

Raziskava, ki je bila opravljena v Veliki Britaniji, je pokazala, kaj odrasli najbolj pogrešajo, in kar polovica jih priznava, da so izgubili smisel za zabavo. Med najljubše stvari iz otroštva so se med drugim uvrstile igra v parku, prejemanje žepnine in gledanje televizije, ko so prišli iz šole. Vprašani pogrešajo tudi nekaj stvari, ki so jih zanje počeli starši: kuhanje, pakiranje malice, pomivanje in čiščenje.

Samo pomislite, kdaj ste se nazadnje prebudili navdušeni kot vaš otrok? Verjetno v otroštvu, ko ste imeli rojstni dan ali vas je čakalo kaj vznemirljivega. Podobno je pokazala raziskava, saj se je veliko odraslih nazadnje počutilo veselo, optimistično in igrivo v otroštvu. Zdaj se prebujajo utrujeni, pod stresom in anksiozni. Po njihovih mislih se takoj zjutraj podi vreme, dnevne zadolžitve, položnice in denar.

A tu je dobra novica: za svojo srečo in počutje ste odgovorni vi!

To pomeni, da je vaša odločitev, ali boste že zjutraj začutili otroško veselje in vznemirjenje, ker ne veste, kaj bo prinesel dan, ali pa ravno zato, ker veste, da vas čaka nekaj dobrega. Sami izbirate, ali boste svoje dneve prepletli z optimizmom, hvaležnostjo in določenimi stvarmi, ki vas spominjajo na lepo otroštvo. Če zdaj tega ne doživljate, lahko to hitro spremenite.

Vsi, ki imate otroke, to izkoristite in z njimi delite, kar najbolj pogrešate v odrasli dobi. Ne pozabite se prepustiti njihovi igri in brezskrbnosti, naj vas naučijo drugačnega pogleda na življenje. Vse možnosti imate, da postanete srečnejši.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.