Pojeste preveč sladkorja? Kako zmanjšati vnos vsaj za polovico?

Magazin 19. Okt 202114:51
sladkarije
Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da lahko dnevno le pet odstotkov kalorij pridobimo iz sladkorja. Večina nas zaužije kar dvojno ali trojno količino dovoljenega, najhuje pa je, da preveč sladkorja zaužijemo samo s sladkimi pijačami.

Narediti morano le nekaj majhnih sprememb in dnevna količina zaužitega sladkorja se bo zmanjšala vsaj za polico.

Zajtrk

grški jogurt
profimedia

Sadni jogurt zamenjajte za navadni grški jogurt, tako boste takoj zmanjšali vnos sladkorja za 19 gramov. Navadnemu jogurtu pa potem lahko dodate sadje, najbolje jagode, maline ali borovnice.

Preračunajte

Da boste lažje računali, koliko kalorij dobite iz sladkorja, s štiri pomnožite grame sladkorja, ki so napisani na etiketi. Primer: če piše, da ima jed 15 gramov sladkorja, to pomeni, da je na kos 251.04 kJ (60 kalorij) le iz sladkorja. In če na dan pojeste 8368 kJ (2000 kalorij), je to že 3 % vseh dovoljenih ”sladkih” kJ (kalorij).

Še nekaj idej za zajtrke, ki ne vsebujejo sladkorja, a so v resnici veliko bolj zdravi: jajca, kos kruha in sir, ovseni kosmiči z navadnim jogurtom ali mlekom, skuta, ajdova kaša, kislo mleko s kosom kruha …

Kosilo

burger
Profimedia

Svojemu hamburgerju dodajte le žličko kečapa, ne dveh, saj ima kečap vedno dodan sladkor. Tako boste prihranili 4 grame sladkorja.  Veliko sladko pijačo zamenjajte za mineralno vodo ali nesladkani čaj. Tako boste popili 14 gramov sladkorja manj.

Popoldanski prigrizek

Z velike, bele kave ali s kave s smetano presedlajte na kavico z mlekom ali kapučino, še bolje na kratko, črno kavo, ki je popolna za po kosilu. Zakaj ne zeleni ali kakšen odličen sadni čaj, morda z ingverjem? Takoj boste s seznama črtali 7 gramov sladkorja.

Večerja

testenine, makaroni,
Profimedia

Privoščite si testenine iz omake iz svežih paradižnikov ali iz pločevinke, le ne kupujte že narejenih omak, ki so vedno sladkane. Izognili se boste vsaj 4 gramom sladkorja.

Sladica

sladoled
Profimedia

Namesto skodelice vaniljevega sladoleda si privoščite sadno poslastico: narežite srednje veliko banano, jo zamrznite in zmiksajte. Po želji lahko dodate še maline, jagode, borovnice, surov kakav … Minus 14 gramov sladkorja.

Vsota prihranjenih ”sladkih” kJ (kalorij): 62 gramov (1037.632 kJ (248 kalorij), 12 odstotkov od 8368 kJ (2000 kalorij))