Posledice, ki jih lahko prinašajo družbena omrežja in na katere niste pomislili

Magazin 02. Okt 202217:15
ženska
Profimedia

Ali veste, da s prekomerno uporabo družbenih omrežij škodite zdravju? Tu je nekaj slabih posledic, na katere niste pomislili.

Tokrat ne govorimo o očitnih razlogih, zaradi katerih bi morali manj časa posvetiti družbenim omrežjem: poslabšanje vida, slabši spanec, manj opravljenega dela, manj druženja …

Govorimo o posledicah, na katere ste pozabili ali pa nanje niste niti pomislili:

Možgani se lahko spremenijo

Uporaba družbenih omrežij lahko vpliva na vašo podzavest in posledično na vedenje in mišljenje. Poglejmo, kako.

Določena veja psihologije se ukvarja z dražljaji in njihovim vplivom na vedenje določenega posameznika. Nekoga torej izpostavimo nečemu, kar poznej vpliva na njegovo vedenje. Če vidite rumeno barvo, boste npr. hitreje prepoznali banano, saj jo povežete z rumeno.

To se zgodi tudi, če ste na družbenih omrežjih izpostavljeni negativnim novicam, nezdravi hrani, temam, zaradi katerih vas skrbi … Možgani se bodo osredotočili na to, kar ste nazadnje prebrali, in tako bodo oblikovali vaše vedenje ter mišljenje.

Lahko se začnete prenajedati

Na družbenih omrežjih najdete veliko fotografij hrane. Že nekaj časa so na primer moderne sladice v planinskih kočah, prikupne restavracije in kavarne s svojimi specialitetami. Na žalost lahko take slike vplivajo na možgane in s tem povzročijo, da se morate nagraditi in zadovoljiti željo po hrani. To se lahko zgodi tudi, če ste ravno jedli ali če običajno niste lačni ob tem času.

Raziskava iz leta 2009 pa je pokazala, da tudi reklamiranje hrane na televiziji povzroča debelost ali prispeva k prenajedanju, saj sproži avtomatski odziv možganov, zato ljudje posežejo po prigrizkih.

Okrepi se ljubosumje

Ni skrivnost, da družbena omrežja vplivajo na vaše razpoloženje (delno smo o tem govorili že v prvi točki). To se zgodi, če brskate po pozitivnih objavah in ko berete negativne zapise. Najpogosteje se ob pregledovanju družbenih omrežij pojavita zavidanje in ljubosumje. Hitro namreč pozabimo, da virtualno življenje ni resnično, saj nihče ne doživlja le lepih in srečnih trenutkov. Zato boste ob slikah popolnih parov in srečnih posameznikov lahko občutili tudi osamljenost in jezo.

Kadar se vam zdi, da ste ujeti v krog negativnih čustev, se za nekaj dni odklopite od družbenih omrežij in raje obudite pristne odnose.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.