Recept: slivova marmelada z rumom

Magazin 27. Sep 202204:00
slivova marmelada
Foto: PROFIMEDIA

Slivova marmelada je marsikomu najljubši sladki sadni namaz, ki s kruhom in maslom predstavlja popoln zajtrk, na palačinkah pa odlično domačo sladico ali sladek prigrizek.

Sestavine:

– 1 kg opranih in očiščenih sliv

– 500 g sladkorja (ali po okusu)

– 30–50 ml ruma (ali po okusu)

Priprava:

Sveže slive operemo in jim odstranimo peške. Prestavimo jih v lonec z debelejšim dnom in jih segrevamo na srednjem ognju. V tej fazi slive premešamo, da se ne primejo površine lonca.

Slive bodo kmalu začele spuščati sok in takrat jih lahko le občasno premešate in kuhate na nizki ali srednji temperaturi. Pomembno je, da mešanica ves čas rahlo vre.

Ko slive popolnoma razpadejo, dodajte sladkor. Kuhajte še toliko časa, da odvečna tekočina iz sliv izhlapi in se marmelada zgosti. Nato dodajte rum. Pustite vreti še minuto ali dve, da alkohol izhlapi in ostane le še lepa aroma.

Dober tek!