Potovanja in počitnice so tu: Kaj vse mora biti v potovalni lekarni?

Magazin 17. Jun 202213:45 0 komentarjev
Potovalna lekarna
Profimedia

V naši prtljagi nikoli ne sme zmanjkati prostora za potovalno lekarno. Je nujen del prtljage, ki jo moramo dobro načrtovati, še zlasti če se odpravljamo v oddaljene dežele. Preverite, katere osnovne stvari morajo biti v njej. Pri tem pa ne pozabite, da se je treba posvetovati tudi z zdravnikom ali farmacevtom.

V potovalni prvi pomoči oz. potovalni lekarni naj bo vse, kar potrebujemo za zdravljenje milejših obolenj in poškodb. Prav tako bomo potrebovali manjšo škatlo ali primerno torbico, v kateri bodo zdravila in vsi pripomočki dobro shranjeni in zaščiteni.

Če imate zdravila doma že daljši čas, preverite njihov rok uporabnosti in s seboj vedno vzemite celo škatlo z vsemi navodili. Če je potrebno, prej pridobite znanja in usmeritve, kako ravnati s tabletami in preostalim v potovalni lekarni.

Osnovne stvari, ki jih je priporočljivo imeti v potovalni lekarni

Vlažilne protibakterijske robčke: zelo praktični in priročni za čiščenje rok in drugih delov telesa.

Sredstvo za razkuževanje rok (z najmanj 60 % alkohola): pomagalo vam bo v primeru manjših ureznin in ran, saj si je pred dotikanjem roke dobro razkužiti.

Protibolečinske tablete in tablete za zniževanje vročine: te so zelo dobrodošle v primeru glavobolov, izvinov ali ob pojavu drugih blažjih bolečin ter seveda povišane telesne temperature.

Pinceta in škarje: škarje so potrebne predvsem za rezanje gaz, povojev, obližev itn., pinceta pa za odstranjevanje kakršnihkoli drobcev, klopov, želodov po pikih itn. (Če potujete z letalom, jih zapakirajte v oddano prtljago, kajti v ročni prtljagi niso dovoljeni ostri predmeti.)

Medicinski samolepilni trak, obliž, gaze in povoji: vse našteto boste potrebovali v primeru poškodb ali ran.

Profimedia

Termometer: nujna ”sestavina” vsake domače in potovalne lekarne. (Po uporabi je terba poskrbeti za primerno čiščenje.)

Potovalna prva pomoč za kožne težave

Antiseptiki: se uporabljajo za preprečevanje okužb na koži po poškodbah, kot so ureznine, praske, manjše opekline, pa tudi za razkuževanje kože.

Mazilo za hitrejše celjenje ran: na voljo so različna razpršila in mazila za celjenje ran.

Sredstva za zaščito pred piki komarjev, insektov in drugih žuželk: blažijo milejše posledice, ki nastanejo po pikih. (V primeru hujših težav je seveda treba poiskati zdravniško pomoč.)

Aloe vera gel: priporočljiv je v primeru milejših sončnih opeklin pa tudi pri razdraženi koži.

Kalaminski losjon: priporočljiv, ne pa nujni del lekarne – lajša milejšo srbečico in razdraženo kožo (tudi po milejših sončnih opeklinah).

Antihistaminiki: s seboj je priporočljivo imeti tudi tablete proti milejšim alergijam, vendar se je treba predhodno o tem dobro poučiti. (Vse informacije boste prejeli v lekarni.)

Profimedia

Pomoč v primeru driske, trebušnih težav ali prehladnih obolenj

Dobro je vedeti, da so predvsem v deželah, ki se zelo razlikujejo od našega dela sveta, trebušne težave in driska zelo pogost pojav. Prav za vsako pot pa je treba v potovalno lekarno zapakirati vsa ustrezna zdravila proti driski in zaprtju, najbolje pa je, da se o tem posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom. Vsekakor ne bodo odveč niti probiotiki in pa seveda dosledno upoštevanje pravil ravnanja v primeru potovanja v kulturno drugačno okolje: uživanje le ustekleničene vode in druge pijače ter dobro prekuhane hrane. Če ste nagnjenji k slabosti, pa seveda ne pozabite tudi na zdravila za lajšanje ter redehidracijske praške (v primeru driske).

Za prehladna obolenja se opremite s tabletami proti prehladu in zbijanju vročine, tabletami proti bolečemu grlu in s sredstvi za izpiranje nosu. Seveda ne pozabite maske in v primeru suma na koronavirus poiščite ustanovo, kjer vas bodo testirali in vam predali nadaljnje informacije, če je do okužbe prišlo.

Članek je zgolj informativne narave, zato se morate v primeru težav nujno obrniti na ustreznega strokovnjaka.

VIR: https://www.webmd.com/, https://health.clevelandclinic.org/ in https://www.medicinenet.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!