3 stvari, ki jih počne najsrečnejši narod na svetu

Potovanja 14. Mar 202314:00
srečni ljudje, moški, ženske
Profimedia

Finska je že pet let vodilna država, ko gre za ocenjevanje sreče in kakovosti življenja njenih državljanov.

Tudi zato finskega filozofa Franka Martela, ki se ukvarja z raziskovanjem psihologije in osnov sreče, mediji pogosto sprašujejo, zakaj so ljudje na Finskem tako srečni in zadovoljni s svojimi življenji. Naštel je tri stvari in med drugim razkril, česar nikoli ne počnejo.

Ne primerjajo se s sosedi

Znan finski rek pravi: ”Ne primerjajte se z drugimi in ne hvalite se s svojo srečo.” Finci to še kako upoštevajo, še zlasti ko gre za materialne dobrine in razkazovanje premoženja oziroma bogastva. “Nekoč sem srečal enega najbogatejših ljudi na Finskem, Z vozičkom je vozil svojega malčka proti tramvajskemu postajališču. Lahko bi kupil avto ali najel voznika, on pa se je odločil za javni prevoz. Tako je videti uspeh na Finskem,” poudarja Martel. Njegov nauk se glasi, da se je treba osredotočiti na tisto, kar vas osrečuje, ne pa na to, da dajete videz uspešnosti. Prvi korak do prave sreče je postavljanje lastnih standardov namesto primerjave z drugimi.

Zelo spoštujejo naravo

Finci že od nekdaj živijo v skladu z naravo, prepričani so, da jim ponuja duševni mir, energijo in sprostitev. “Na Finskem imajo delavci pravico do štirih tednov letnega dopusta. Številni ta čas izkoristijo za odhod na podeželje, kjer so lahko sredi narave. Še bolj pa so zadovoljni, če hiške, v katerih bivajo, nimajo elektrike in tekoče vode. Sam redno hodim na dolge sprehode, saj živim v bližini velikega parka v Helsinkih,” poudarja Martel. Bivanje v naravi odlično vpliva na našo vitalnost, zato je vedno dobra zamisel, da se čim pogosteje odpravite na sprehod po gozdu ali vsaj po bližnjem parku.

jezero na Finskem
Profimedia

Zaupajo svoji državi

Večja kot je količina zaupanja znotraj države, bolj srečni so državljani, kajne? Eksperiment, ki ga je leta opravila revija Readers’s Digest, imenovan izgubljena denarnica, je preizkušal poštenost državljanov v 16 državah. V tamkajšnjih velemestih so na tla dali denarnice in preverjali poštenost prebivalcev. V finski prestolnici Helsinki je bilo kar 11 od skupno 12 denarnic vrnjenih. To dovolj zgovorno potrjuje, da so res pošteni. Tudi Martel pravi, da Finci verjamejo drug drugemu in nadvse cenijo iskrenost. “Če v knjižnici pozabite prenosni računalnik ali na vlaku izgubite telefon, ste lahko prepričani, da boste izgubljeno dobili nazaj,” poudarja Martel.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.