Čudovita jezera v sosednji državi, ki jih marsikdo ne pozna

Potovanja 20. Maj 202405:17 0 komentarjev
Otok na jezeru Iseo
Otok na jezeru Iseo (Foto: PROFIMEDIA)

Italijanska obala zadnja leta poka po šivih, mesta pa so polna turistov. Kljub velikemu obisku naše zahodne sosede pa še vedno obstajajo kraji, idealni za poletni oddih, ki jih marsikdo ne pozna. Med njimi je šest čudovitih jezer, kjer turistov skoraj ni.

Večina turistov Italijo obišče zaradi njenih čudovitih peščenih plaž, otokov in bogate zgodovine. V zadnjih letih so priljubljene destinacije ob sredozemski obali močno obremenjene, na ulicah pa mrgoli turistov. Kljub temu v naši zahodni sosedi še vedno obstajajo skriti in čudoviti kotički, ki jih poznajo le redki.

Med njimi so osamljena jezera, ki jih je vredno obiskati – in ne, ne gre za oblegano jezero Como in Gardsko jezero. Italija ima namreč na desetine manjših jezer, skritih v objemu narave, kjer skoraj ni turistov, piše CNN. Jih poznate?

1. Zelo skrito jezero Turano

Eno najbolj varovanih naravnih skrivnosti Italije je jezero Turano, ki leži v pokrajini Lacij v zaledju italijanske prestolnice – od središča Rima je oddaljeno le dobro uro vožnje.

Kljub temu številni obiskovalci Rima ne vedo, da le streljaj od mesta leži čudovit kraj z osvežujočim zrakom, čudovito pokrajino, dobro hrano in bogato zgodovino, kjer bi se lahko ohladili med hudo poletno vročino, ko je Rim res neznosen, piše CNN.

Jezero Turano je umetno ustvarjeno jezero, ki je nastalo po naročilu italijanskega diktatorja Benita Mussolinija. Jezero naj bi sprva služilo le kot vodno zajetje za bližnje hidroelektrarne, manj kot sto let kasneje pa je čudovit kraj za izlet.

Turano lake
Na jezerskih obalah ležita tudi dve stari naselji s kamnitimi hišami, Castel di Tora in Colle di Tora (Foto: PROFIMEDIA)

Na enourni vožnji iz Rima turiste ob cesti pozdravljajo kraje in ovce, pot pa pelje tudi skozi globok gozd. Ob višjih točkah ob jezeru so postavljena postajališča s klopmi, kjer se lahko obiskovalci prepustijo razgledu. Ob jezeru si lahko izposodite tudi čolne.

2. Nenavadno jezero Scanno

Med vsemi skritimi jezeri je po poročanju ameriškega medija CNN najbolj zanimivo jezero Scanno, ki velja za biser vzhodnoitalijanske pokrajine Abruci.

Že sama regija je poznana po skrivnostnih legendah in pripovedkah, zgodbe in miti pa privlačijo številne navdušence paranormalnih aktivnosti. Naravno jezero temno zelene barve v srčasti obliki leži nad mestom s čarobnimi močmi.

Domačini verjamejo, da je jezero ‘živo’ – v preteklosti so prebivalci večkrat poročali o nenavadnih pojavih, ki se dogajajo ob vodi, na primer pokanje žarnic, eksplozije televizijskih zaslonov in tresenje prižganih stropnih svetilk, čeprav ni bilo potresa.

Jezero Scanno
Jezero Scanno (Foto: PROFIMEDIA)

Pripovedke domačinov vključujejo tudi druge nepojasnjene dogodke, med katerimi so nenavadni in nenadni upadi morske gladine, zblazneli podvodni potapljaški kompasi, nepojasnjeni pogini rib in celo plavajoče izgubljeno orožje iz časa druge svetovne vojne. Na dnu jezera naj bi zakopan ležal skrivnostni neidentificirani predmet.

Kljub vsem govoricam se je v jezeru dovoljeno kopati, okoli njega pa je speljana tudi tako imenovana pot srca, ki vodi do stare cerkve, kjer naj bi se dogajali čudeži.

Na voljo so tudi poti za gorska kolesa, izposoja rikš, čolnov in kanujev, otroško igrišče in parkirišče za avtodome.

3. Jezero Iseo s tremi otoki

Slikovito jezero Iseo je ledeniškega nastanka. Leži nekaj kilometrov od Milana. Obisk si lahko popestrite z odličnimi peninami, ki jih pridelujejo na vinorodnih jezerskih obalah, piše CNN.

Iseo se ponaša s kar tremi otoki. Dva sta v zasebni lasti, največji jezerski otok Montisola pa je pravi raj za obiskovalce. Druga zanimivost so slikovita ribiška mesteca, ki stojijo na količkih ob jezerski obali.

4. Jezero Nemi z antičnimi ruševinami

Jezero Nemi je majhno jezero, ki leži jugozahodno od Rima. Domačini z rimskega predmestja se ob jezeru pogosto zbirajo na nedeljskih kosilih in tako je bilo že v času Rimljanov.

V času rimskega cesarstva so bogate družine in senatorji pogosto zahajali v bližino jezera, ki je že takrat veljalo za počitniško točko. Še danes ob njegovi obali ležijo ruševine razkošnih antičnih hiš.

Samo jezero je vulkanskega izvora, nastalo je v notranjosti ugaslega kraterja. Obdaja ga tudi pešpot, ki vodi skozi gozd, kjer uspevajo gozdne jagode.

Jezero Nemi
Marie Spartali Stillman, Jezero Nemi, krajinska slika v akvarelu in gvašu, 1899 (Foto: PROFIMEDIA)

5. Skrivni italijanski dragulj Orta

Orta je eden od skrivnih draguljev italijanske pokrajine Piemont, ki ga obiskovalci običajno spregledajo. V bližini je namreč turistom veliko bolj poznano jezero Maggiore.

Jezero Orta je ledeniškega nastanka, obisk pa ponuja mirno gorsko idilo s slikovitimi vasicami, kapelicami in srednjeveškimi stolpi. S sredine jezera se iz vode dviga samostanski otok San Giulio.

Pokrajina poleg neštetih kolesarskih in konjeniških poti ponuja tudi smučanje na vodi in potapljanje v kristalno čisti vodi.

6. Trasimensko jezero

Bregovi jezera so posejani s srednjeveškimi zaselki in lesenimi mostovi, ki so odlični za opazovanje ptic in sončnega zahoda.

Več tisoč let staro jezero je precej plitvo. Nastalo je zaradi tektonskih premikov, leži pa v manj turističnem delu Umbrije. Počitniške hiše v bližini si večinoma lastijo domačini, piše CNN.

Sončni zahod na Trasimenu
Sončni zahod ob Trasimenskem jezeru (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!