Čudovito jezero, ob katerem dopustujeta princ in princesa Karađorđević

Potovanja 24. Sep 202305:40
jezero, Balkana, gozd, Bosna in Hercegovina, BiH
Instagram@Danica Karadjordjevic (zajem zaslona)

Jezero v osrednji Bosni in Hercegovini je srbska princesa opisala kot "čarobno zeleno oazo", za katero komaj čaka, da se vrne vanjo.

“Med najinim obiskom v Republiki Srbski sva večino časa preživela ob jezeru čisto blizu Mrkonjić Grada. Nestrpno čakava, da se bova vrnila v to čarobno zeleno oazo,” je Danica Karađorđević, soproga srbskega princa Filipa, napisala na Instagramu, poroča portal nova.rs.

Srbska princ in princesa sta za dopust izbrala jezero Balkana, ki velja za dragulj Bosne in Hercegovine, piše portal. Balkana je umetno jezero ob vznožju planine Lisina, leži pa na 700 metrih nadmorske višine in je obkroženo s pašniki ter gozdovi hrastov in iglavcev. Le pet kilometrov je oddaljeno od mesta Mrkonjić Grad, slabih 60 kilometrov od Banjaluke.

Gre za dve umetni jezeri, ki imata skupno površino 56.000 kvadratnih metrov, med njima pa je pregrada z urejeno pešpotjo. V manjšem jezeru je urejeno kopališče, obe pa sta obdani s površino za kampiranje ali piknike, pa tudi športno dejavnost – od trim steze do igrišč za različne igre z žogo. V bližini je kamp, v katerega pogosto zahajajo jadralci, celotno območje je znano tudi po različnih folklornih in etnografskih prireditvah, med katerimi so močno priljubljene “koride” (bikoborbe).