Čuvaji plaž: Gibanje brisač proti ležalnikom

Magazin 09. Avg 202314:56 0 komentarjev
Grčija, plaža
YouTube (protest Gibanja brisač na plaži Halkadike)

Na grških plažah je vse več protestov Gibanja brisač, ki se bori proti postavljanju ležalnikov. Za kaj gre?

V Grčiji je, kot kaže, vedno bolj številčno tako imenovano Gibanje brisač. To so skupine, ki na grških plažah organizirajo proteste proti “nelegalni zasedbi plaž z ležalniki”, ki jih na plaže postavljajo lastniki lokalov.

Gibanje brisač opozarja, da je to nezakonita privatizacija (javnih) plaž, da lastniki lokalov za to nimajo nobenih dovoljenj.

Če so najeli denimo 20 kvadratnih metrov plaže za postavitev ležalnikov, pa jih, pravijo v Gibanju brisač, zasedejo 200 do 300, za ležalnike pa zaračunavajo od najmanj 40 evrov pa vse tja do 120 evrov na dan, če so v prvih vrstah ob morju.

Grčija, plaža
YouTube (protest Gibanja brisač na plaži Halkidike)

Še več: tako obsežno postavljanje ležalnikov lahko pri delu ovira tudi reševalce iz vode, ki bi se morali med posredovanjem v primeru nesreče prebijati mimo vseh teh ležalnikov.

Prvi protesti Gibanja brisač so se začeli na Rodosu in Parosu, od tam pa se širijo tudi na ostale grške plaže. Prav v teh dneh je Gibanje brisač protestiralo tudi na dveh plažah Halkidike, kjer je lastnik enega od lokalov na plaži celo fizično napadel enega od protestnikov, s čimer se je Gibanje brisač dokončno prebilo tudi v grška nacionalna poročila.

Pristojni grški minister za gospodarstvo je že napovedal poostren nadzor nad postavljanjem ležalnikov na plažah in sankcije zoper kršitelje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!