Domačinom prekipelo: prepovedali so vstop vplivnežem

Potovanja 15. Okt 202309:37 6 komentarjev
Sleepy Hollow
Sleepy Hollow v mestu Pamfret (Foto: PROFIMEDIA)

Po rahlo vijugasti cesti, ki razkriva pogled na polja in gozdove, posejane z rdečimi in oranžnimi listi, jablanami in hiškami, vozijo večinoma avtomobili s tujimi registrskimi tablicami, v njih pa turisti in vplivneži z misijo. Domačinom je prekipelo in v iskanju miru so se odločili ukrepati.

Po tem, ko so fotografije kmetije Sleepy Hollow osvojile splet, se je življenje tamkajšnjih prebivalcev postavilo na glavo. Po poročanju spletnega portala Punkufer.hr so mir krajanov porušili številni – do zadnjega sedeža polni – avtobusi ter še bolj problematični vplivneži. Ti so začeli preskakovati znake, ki prepovedujejo vstop na določena območja, se preoblačiti na ulici in ure iskati popoln kader.

Dogajanje te drame je mesto Pomfret v ameriški zvezni državi Vermont. Čeprav mesto večino leta živi mirno, se vanj vsako jesen zgrinjajo obiskovalci s celotnega sveta, ki si želijo uživati v pogledu na čudovite barve pokrajine. Mesto je namreč predvsem v jesenskem času znano po vijugasti cesti, s katere si lahko ogledamo čudovite barve narave.

Sleepy Hollow
Sleepy Hollow v mestu Pamfret (Foto: PROFIMEDIA)

Obiskovalci pa so po poročanju spletnega portala Punkufer.hr med svojimi obiski pogosto brezobzirni. Postavijo se na sredino ceste in blokirajo promet, dokler ne dobijo kadra, ki ga potrebujejo za Instagram, Facebook ali pa zasebni album.

Domačinom je po nekaj časa prekipelo. Pritožili so se lokalnim oblastem, ki so lani začasno v eno smer zaprle znamenito cesto, a to obiskovalcev ni ustavilo.

Sleepy Hollow
Sleepy Hollow v mestu Pamfret (Foto: PROFIMEDIA)

Letos so se zato odločili za naslednji korak. Na platformi za množično financiranje GoFundMe so zbrali več kot petnajst tisoč ameriških dolarjev (približno 14.200 evrov), denar pa so porabili za plačilo ljudem, ki so nenehno upravljali in varovali zaporo ceste ter preusmerjali turiste, željne najlepšega kadra.

Akcija domačinov je tamkajšnje oblasti vendarle prisilila v trajnejše ukrepanje. Pristojni so v času največje sezone jesenskega listja, ki traja od 23. septembra do 15. oktobra, zaprli cesto, ki vodi do priljubljene posesti, za vse, razen najemnike in lastnike.

Najprej razburjeni, nato so si oddahnili

Domačini so si oddahnili, vplivneži pa so se razjezili, ker jih je doletela prepoved.

Sleepy Hollow
Sleepy Hollow v mestu Pamfret (Foto: PROFIMEDIA)

Večina prebivalcev Pomfreta je sicer poudarila, da turistom ne nasprotujejo, a si preprosto želijo, da bi ljudje spoštljivo ravnali z njihovim domačim krajem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje