Evropska država z najmanj turisti: letno jo obišče le 11 tisoč ljudi

Potovanja 08. Apr 202405:05 1 komentar
Moldavija
PROFIMEDIA

Bogata kulturna in zgodovinska dediščina, impresivni samostani, cerkve, trdnjave in palače, zanimiva narava, odlično vino in malo turistov.

Obstajajo kraji, ki so znani po svoji lepoti in si jih želi ogledati ves svet. Prav zato se vse več destinacij sooča s številnimi težavami, trpita lokalno prebivalstvo in infrastruktura, nekatere destinacije, med njimi Amsterdam, zato uvajajo celo antituristične kampanje. Obstaja pa tudi destinacija, v kateri ne boste doživeli nič od naštetega.

Najmanj obiskana evropska država Moldavija gosti le 11. 500 turistov na leto, čeprav skriva številne znamenitosti in zanimivosti, poroča hrvaški portal Putnikofer.

Moldavija, ki obsega 33.843 kvadratnih kilometrov in ima 2,5 milijona prebivalcev, leži v jugovzhodni Evropi, na vzhodu meji z Ukrajino, na zahodu pa z Romunijo. Čeprav obale Črnega morja niso daleč, je celinska država. Verjetno je tudi to eden od razlogov, zakaj ji nikoli ni uspelo narediti pomembnejšega preboja v turizmu.

Gre za nekdanjo sovjetsko državo, ki se je osamosvojila leta 1991, zato je njen razvoj, prehod in arhitekturo, ki vas čaka v njenih mestih, treba gledati v tem kontekstu.

Glavno mesto Kišinjev je namreč polno monumentalnih socialističnih stavb in spomenikov. Čeprav je od osamosvojitve minilo že več kot 30 let, vas ogled nekaterih delov mesta popelje v preteklost. Kišinjev je sicer tudi ena najbolj zelenih metropol, ki vas bo navdušila s sproščenim vzdušjem in prostranimi parki.

Moldavija
PROFIMEDIA

Vino, ponos Moldavije

Moldavija je izjemno ravninska država, skoraj brez gora in hribov. Najvišji vrh Balanesti je zgolj 429 metrov nad morjem, kar pa ne pomeni, da je pokrajina nezanimiva, prav nasprotno. Moldavija je bogata z rekami, jezeri in gozdovi, zime so kratke in mile, poletja pa dolga in topla.

Vse to služi razvoju moldavske najbolj prepoznavne blagovne znamke: moldavsko vino. Vinarstvo v tej deželi ima dolgo tradicijo, prve trte so bile posajene že 5.000 let pred našim štetjem. Do leta 2006 je bila Moldavija med desetimi največjimi izvozniki vina na svetu, 80 odstotkov vseh steklenic pa je izvozila v Rusijo. Po ruskem embargu se je proizvodnja zmanjšala, a Moldavija še vedno ostaja med 20 največjimi svetovnimi izvozniki.

Vinska klet Milestii Mici v Moldaviji.
PROFIMEDIA

Danes ima namreč 148.500 hektarjev zasajenih vinogradov, kar predstavlja 3,8 odstotka njenega ozemlja in sedem odstotkov vseh obdelovalnih površin. V državi gojijo približno 50 sort, med katerimi izstopajo avtohtone sorte Rara Neagra, Feteasca regala in druge. V Moldaviji boste našli celo največjo vinsko klet na svetu, ki je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Klet z imenom Milestii Mici, ki združuje neverjetnih 200 kilometrov rovov (od tega jih je danes v uporabi okoli 55), hrani približno dva milijona steklenic vina, piše Putnikofer.hr.

Ena najlepših vasi v Evropi

Poleg vina in arhitekturno zanimivih mest ima Moldavija še druge znamenitosti, ki razvajajo turiste. Polna je kulturne in zgodovinske dediščine, impresivnih samostanov in cerkva, trdnjav in palač. Vasica Valeni, ki leži ob jezeru Beleu na jugozahodu države, navdušuje s svojo lepoto, lani pa je bila uvrščena med najlepše evropske vasi po izboru Svetovne turistične organizacije. Zato tamkajšnji naravni rezervat in jate pelikanov, ki jih je mogoče videti v jezeru, verjetno ne bodo dolgo ostali skriti pred množičnim turizmom.

Moldavija je najrevnejša in najcenejša evropska država

Če vas zanima obisk Moldavije, vas bo gotovo razveselilo tudi, da je ena najcenejših evropskih držav. Pivo stane 1,3 evra, prenočišče je mogoče najti že za 15 evrov na noč, za kosilo v restavraciji pa boste težko odšteli več kot 10 evrov.

Uradni jezik v Moldaviji je romunščina, valuta pa lej. En lej je vreden le 0,05 evra. Kljub šibki gospodarski razvitosti in donedavni odvisnosti od Rusije je Moldavija pred dvema letoma dobila status kandidatke za članstvo v Evropski uniji, lani pa so se začela tudi pogajanja. Vstop v EU bi lahko pomenil korak naprej v razvoju te zanimive države, ki je trenutno ena najrevnejših v Evropi, še piše hrvaški portal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje