Izredna razgledna in izletniška točka je bila poseljena že v antiki

Potovanja 04. Mar 202307:00
Križna gora
DDD

Križna Gora je 857 metrov nad morjem visok razgledni hrib z romarsko cerkvico sv. Križa nad severnim robom Loškega polja. Na vrhu hriba je eno najpomembnejših nahajališč starejše železne dobe od 8. stoletja pr. n. št. naprej na Notranjskem. Vzpon na vrh je prijeten in ne preveč zahteven, na vrhu pa boste navdušeni nad razgledom na Cerkniško jezero.

Križna Gora je 857 metrov nad morjem visok razgledni hrib z romarsko cerkvico sv. Križa nad severnim robom Loškega polja. Na vrhu hriba je eno najpomembnejših nahajališč starejše železne dobe od 8. stoletja pr. n. št. naprej na Notranjskem. Križna Gora je bila poseljena že v antiki, saj je imela kot izredna razgledna točka pomemben strateški položaj, iz tistih časov pa je ohranjeno tudi obzidje. V srednjem veku oziroma v 15. in 16. stoletju je utrdba na vrhu služila kot zatočišče pred Turki. Najstarejši zapis o manjši cerkvi sv. Križa na Križni Gori je iz leta 1526. Sedanja cerkev je bila postavljena okoli leta 1750 v poznobaročnem slogu.

križna gora
DDD

Dostop do Križne Gore je enostaven, v okolici pa je še nekaj zelo zanimivih izletniških točk. Z avtomobilom se je možno pripeljati prav do vasi Sveta Ana (722 m), od koder je do vrha 20 minut zmerne hoje. Na Križno Goro lahko pohod začnete tudi izpred vhoda v Križno jamo (629 m), do vrha boste potrebovali okoli 40 min ali pa iz vasi Bločice (75 minut hoda). Le nekaj minut vožnje imate nato še do grada Snežnik, pa do Blok in Bloškega jezera, kjer si končno lahko privoščite kavo in malo počitka.

Križna gora
DDD

Križna jama

Križna jama je zaradi podzemnih jezer med kraškimi jamami znana v svetovnem merilu. Teh je 22, če prištejemo še manjša jezerca iz Blatnega rova, je v Križni jami skupno 45 jezer. Prek jezer se med obiskom popeljete s čolnom.

Križna jama
DDD

Križna jama je v zimskih mesecih odprta samo ob koncih tedna in še to samo ob 15. uri. V poletnih mesecih obratuje tudi med tednom in v dopoldanskih urah. Vstopnina, v katero je vključena vožnja s čolnom, je za odrasle 12 evrov (poleti 14 evrov), za otroke je cena 8 evrov (poleti 9 evrov).

Snežnik grad
DDD

Če ste že v teh krajih, lahko obiščete tudi bližnji biser med slovenskimi gradovi, grad Snežnik.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.