Kakšne navade imajo v najsrečnejši državi?

Potovanja 11. Apr 202317:00
dekle
Profimedia

Finska je bila že nekajkrat zaporedoma razglašena za najsrečnejšo državo. Poglejmo, kaj Finci vidijo kot srečo in kakšne navade imajo.

Bi živeli v najsrečnejši državi na svetu? Dobra novica je, da vam tega ni treba, da bi bili srečni. Sami lahko poskrbite, da boste zadovoljni v življenju. Mogoče že počnete kaj, kar naj bi počeli Finci, da vedno izrazijo takšno srečo in pohvalijo dobro življenje v njihovi državi:

Preživite čas v naravi

To ste zagotovo ugotovili: Finci imajo radi naravo in vse mogoče aktivnosti v njej. Kaj pa vi? Kdaj ste nazadnje odšli na izlet v naravo ali vsaj na sprehod, in to brez telefona? Počutje je odlično, saj narava umiri tako telo kot misli, pljuča se nadihajo zraka in vi kar naenkrat lepše gledate na vse, kar se vam dogaja. Problemi se ne zdijo več tako veliki.

Ne kopičijo čustev

Verjetno ste se že kdaj zadržali v kakšni situaciji, ko bi najraje povedali, kako se počutite. Kako ste se počutili pozneje? Z nakopičenimi čustvi ne morete biti ravno sproščeni, prej si nakopljete stres, in ta je velik sovražnik sreče. Bodite kot Finci, bolj odkriti glede tega, kar čutite, in za to seveda izberite primeren trenutek. To bo ljudem tudi dalo vedeti, ob čem se počutite dobro in ob čem slabo.

Ne nosite dela domov

Umetnost sreče se skriva tudi v usklajevanju dela in prostega časa. Samo pomislite, bi bili srečni in zadovoljni, če bi vse dneve delali ali delo vsak dan prinesli domov in med pogovorom s partnerjem odgovarjali na sporočila? Verjetno ne.

Cenite prosti čas, kot ga cenijo Finci. Takrat si vzemite čas zase in za svoje bližnje, izognite se računalniku in telefonu. Če boste poskrbeli zase, boste lahko zadovoljni in na življenje boste gledali bolj optimistično.

So zadovoljni, ne vzhičeno srečni

Kaj je pravzaprav sreča? Je to tisti občutek, ko vam bližnji pojejo pesem za rojstni dan? Ali ko ste s partnerjem na romantičnem oddihu? Je sreča družina, nov avto, služba? Finci so v življenju zadovoljni, ne zasledujejo vzhičenosti in sreče. Zadovoljstvo je precej lažje doseči, kajne?

Zadovoljni so že z majhnimi stvarmi, kot je topla skodelica kave zjutraj, pogovor s prijateljem, sprehod, čas v naravi … Stremijo k temu, da bi bili zadovoljni v življenju.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.