Kam na dopust? CNN predlaga 12 destinacij, nekatere so prav blizu nas

Potovanja 29. Maj 202312:07 1 komentar
Potovanje
PROFIMEDIA

Poletje je pred vrati, s tem pa tudi skrajni čas, da začnete načrtovati poletni oddih. Če bi se radi izognili visokim last minute cenam, a še ne veste, kam odpotovati, je CNN izbral 12 destinacij, vrednih vašega obiska.

Poletje 2023 se za popotnike vrača v polnem razmahu. Mednarodni poleti so že v prvem četrtletju letošnjega leta dosegli 80-odstotno zasedenost v primerjavi s predcovidnim časom. To pomeni, da se tako kot leti tudi namestitve v počitniških destinacijah že hitro polnijo, cene letalskih vozovnic in hotelov pa so vedno dražje. Če bi se radi izognili visokim cenam, a še ne veste, kam odpotovati, je CNN s strokovnjaki priznane ameriške luksuzne turistične agencije Embark Beyond ustvaril seznam 12 destinacij, katerih obisk to poletje najbolj priporoča.

Madrid

Madrid je ena od evropskih prestolnic, ki je ne cenimo dovolj, meni ustanovitelj potovalne agencije Embark Beyong Jack Ezon. Madrid je popoln za vse gurmane in ljubitelje nakupovanja, saj so cene precej nižje kot pri njegovih “bolj slavnih” sosedah. Umetniški utrip mesta je svetovno priznan, prav tako je Madrid popolna izhodiščna točka za raziskovanje drugih španskih destinacij, kot so Toledo, Segovia ali Sevilla.

Madrid
Madrid (Foto: PROFIMEDIA)

New York

Letos bo največji dogodek v New Yorku vsekakor 50. obletnica rojstva hip hopa, ki je leta 1973 nastal na rojstnodnevni zabavi v četrti Bronx. V čast priljubljeni glasbeni zvrsti bodo po najbolj znanih newyorških muzejih in knjižnicah potekale razne razstave in prireditve.

New York
New York (Foto: PROFIMEDIA)

Cape Town

V primerjavi z dražjimi in bolj turističnimi destinacijami v Evropi in Sredozemlju boste v Cape Townu za svojo ceno dobili več. Po mnenju mnogih je južnoafriška prestolnica eno najlepših mest na svetu, tako njene naravne kot kulturne znamenitosti. Prav tako nudi svetovno priznana kulinarična in vinska doživetja, jadranje in celo plavanje s tjulnji ali ogled pingvinov s kajaki.

Cape Town
Cape Town (Foto: PROFIMEDIA)

Piemont

Italijanska regija Piemont ima, kakor njene bolj obiskane sosede, vse, kar potrebujete: luksuzne namestitve, antične gradove, restavracije z Michelinovimi zvezdicami in osupljive razglede. Obiščete lahko tudi vinograde ali se podate na lov za tartufi.

Piemont
Piemont (Foto: PROFIMEDIA)

Los Angeles

Tudi v Los Angelesu letos praznujejo posebno obletnico: ikonični napis Hollywood ima namreč sto let. Leta 1923 so ga za slabih 20.000 evrov postavili za promocijo nepremičnin na območju t. i. Hollywoodlanda.

Los Angeles
Znameniti napis Hollywood (Foto: PROFIMEDIA)

Peru

Politični protesti, ki so v Peruju potekali v začetku tega leta, so zamrli; sedaj je tja enako varno potovati kot v Španijo ali Združeno kraljestvo. Najbolj priljubljeni za turiste so prestolnica Lima, Sveta dolina Inkov oz. dolina Urubamba ter seveda Machu Picchu, ki ga Unesco imenuje “najbolj neverjetna urbana stvaritev inkovskega imperija”.

Machu PIcchu
Machu Picchu (Foto: PROFIMEDIA)

Santa Fe

Santa Fe v Novi Mehiki je najstarejša prestolnica v ZDA, ustanovljena je bila leta 1610. Bogata zgodovina španske, staroselske in angleške kulture se odraža v umetnosti, arhitekturi, kulinariki in tradiciji. Obiskovalci lahko obiščejo in doživijo lokalno tržnico, opazujejo, kako lokalni umetnik neposredno pred njimi ustvarja umetnino, prav posebno doživetje v Santa Feju pa so tudi sončni zahodi in zvezdnato nebo.

Santa Fe
Santa Fe (Foto: PROFIMEDIA)

Dunaj

Za Slovence bližnji Dunaj tudi v preostalih delih sveta velja za eno najprimernejših evropskih destinacij zaradi svoje multikulturnosti, zgodovine, glasbe, umetnosti in kulinarike. Letos je za Dunaj posebno leto, saj prebivalci praznujejo 150-letnico dunajskega svetovnega sejma, 200-letnico dunajskega proizvajalca stekla Lobmeyr in 300. obletnico odprtja muzeja Belvedere. Vse bodo obeležili s posebnimi razstavami.

Dunaj
Dunaj (Foto: PROFIMEDIA)

Buenos Aires

Kozmopolitsko glavno mesto Argentine je tudi kulturna prestolnica Latinske Amerike, prestolnica tanga in rojstni kraj papeža Frančiška. Ko je na severni polobli poletje, je v Buenos Airesu zima, kar pomeni, da bodo temperature, gneča in cene turistom prijaznejše.

Buenos Aires
Buenos Aires (Foto: PROFIMEDIA)

Malta

Otok ponuja edinstveno kombinacijo sredozemske in arabske kulture ter je dom kar treh znamenitosti, uvrščenih na Unescov seznam svetovne dediščine, med njimi so tudi megalitski templji iz četrtega tisočletja pred našim štetjem in prestolnica Valletta, ki velja za eno najbolj zgodovinsko bogatih krajev na svetu. Malta nudi priložnosti za kulinarična doživetja, jadranje in nočno življenje. Na Malti so snemali dele serije Igra prestolov, katerih lokacije si lahko oboževalci ogledajo z vodnikom.

malta
Malta (Foto: PROFIMEDIA)

Tajska

Če so priljubljene evropske turistične točke za vas preprosto preveč polne turistov, CNN priporoča Tajsko. Tam je mogoče obiskati letovišča, kot sta Koh Samui in Phuket, vznemirljivo prestolnico Bangkok ali budistične templje v severni provinci Chiang Rai.

Bangkok, Tajska
Tajska (Foto: PROFIMEDIA)

Albanija

Albanija je mediteranski skriti dragulj, kjer letošnje poletje ni pričakovati tolikšnega turističnega navala, kakor denimo v Grčiji ali na Hrvaškem, vendarle pa lahko obiskovalci izkusijo čudovite plaže in čisto turkizno morje. Obiščete lahko mesto Butrint, nekdanjo grško kolonijo in rimsko mesto, ki je danes na seznamu Unescove kulturne dediščine. Albanija ponuja veliko možnosti za sprehode, pohodništvo in raziskovanje narave.

albanija turizem
Albanija (FOTO: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.