Na kaj morate biti pozorni, ko na počitnicah pokušate lokalno hrano?

Potovanja 22. Mar 202317:00
hrana
Profimedia

Ko greste na počitnice na tuje, zagotovo želite poskusiti njihove tradicionalne jede in pijače. Vendar s tem tvegate zdravstvene težave, če niste previdni. Veste, na kaj morate biti pozorni?

Škoda bi bilo, da na težko pričakovanem dopustu v tujini ne bi pokusili kakšne nove specialitete, kajne? Morda najdete svojo novo najljubšo jed, po kateri si boste zapomnili potovanje, ali kaj dodate na vaš seznam eksotičnih živil, ki ste jih pokusili.

Vendar lahko hitro nastopijo težave s prebavo ali kaj hujšega, če okušate kaj, česar niste vajeni, ali če hrana ni dobro pripravljena.

Tu je nekaj napotkov, na kaj morate biti pozorni:

Kaj je varneje pokusiti? 

Hrana, ki se servira vroča

Visoka temperatura pri pripravi hrane ubije bakterije in druge nečistoče, ki bi lahko povzročile vsaj drisko, če že ne česa hujšega. Če vam v restavraciji postrežejo hrano, iz katere se rahlo kadi in morate biti previdni, da ne opečete jezika, potem je verjetno varna za okušanje.

Izogibajte pa se hrani, ki je sicer pripravljena vroča, vendar več časa počiva na sobni temperaturi, kot delajo v nekaterih hotelih ali odprtih barih. Lahko postane kontaminirana, ko se je ljudje dotikajo.

Suha ali pakirana hrana

Veliko bakterij za razvoj in razmnoževanje potrebuje vlažno okolje, zato suha in pakirana hrana ne pomeni velikega tveganja. Tu gre večinoma za prigrizke, ki jih kupite v trgovini za na pot. Poskrbite, da ne bodo predhodno odprti, in jih tudi sami pojejte v kratkem času.

Katera hrana pomeni tveganje za okužbo ali zastrupitev?

Surova hrana

Surovi hrani se je najbolje v celoti izogniti ali kakšno tako specialiteto poskusiti v preverjeni restavraciji, če se ji zares ne morete upreti. Sadje in zelenjava sta pri tem varnejša, vendar ju dobro umijte in olupite. Izogibajte se krožnikom s predhodno narezano zelenjavo ali sadjem.

Hrana na ulici

Ko vzamete kaj za pod zob na ulici, ne veste, ali so sledili higienskim standardom kot restavracije, koliko časa hrana že stoji tam, koliko ljudi se je je dotaknilo … Pobrskajte po spletu za priporočila, ko se odločate glede hrane z ulice.

Meso, ki ni običajno za vas

V različnih državah pripravljajo tudi meso živali, ki jih niste vajeni jesti. Temu se raje v celoti izognite, saj ne veste, kako bo telo to preneslo.

Katere pijače so med varnejšimi? 

Ustekleničene pijače

Večinoma jih kupite v trgovini ali jih natakar odpre pred vami – s takšnimi pijačami ne bi smeli imeti težav. Če je pijača gazirana, to dokazuje, da je originalno zaprta (ker ima mehurčke).

Vroče pijače

Tako kot pri hrani je tudi pijača verjetno varna za okušanje, če se iz nje kadi, ko jo dobite na mizo. Bolj pazite npr. pri kavi, čaju in drugih pijačah, ki so na voljo ves dan in so servirane pri sobni temperaturi.

Mleko

Originalno zaprto mleko iz trgovine je varno za uživanje, ne pijte pa odprtega mleka ali mleka, ki je stalo na sobni temperaturi. To vključuje tudi smetano, ki jo zlijete v čaj ali kavo.

Alkohol

Alkohol je sam po sebi varna pijača, vendar ga uživajte zmerno in najbolje ob kosilu ali večerji. Previdni bodite, če alkohol mešate z drugimi pijačami.

Katere pijače prinašajo tveganje?

Voda iz pipe

Srečo imamo, da lahko pijemo vodo iz pipe, na tujem pa tega ne počnite, četudi so vam lokalni prebivalci zagotovili, da je varno. Vedno je bolje odšteti nekaj drobiža za kupljeno vodo kot tvegati okužbo.

Pijače iz fontan

Nekatere restavracije ponujajo posebne fontane ali večje posode, iz katerih lahko zajamete pijačo in si napolnite kozarec. Ker ne veste, kaj vse je že padlo v tisto pijačo in kdo se je je dotikal, je raje ne pijte.

Led

Na led bi pozabili, vendar je večinoma narejen iz vode iz pipe, zato ga ni tako varno dodajati pijačam.

Sveže stisnjen sok

Sveže iztisnjen pomarančni sok ob zajtrku se sliši odlično, vendar mu je lahko dodana voda iz pipe ali pa sadje ni dobro oprano. Če niste povsem prepričani, ga raje ne pijte.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.