Na straniščih namestili časovnike: “Počutil sem se, kot da me nadzorujejo”

Potovanja 13. Jun 202417:08 0 komentarjev
Posnetek zaslona: YouTube/secrettraveller2194

Greste kdaj na javno stranišče in se vam zdi, da je oseba pred vami že predolgo v kabini? Na straniščih ene od kitajskih turističnih atrakcij boste točno vedeli, koliko minut in sekund že čakate, saj so nad kabinami namestili časovnike. Slaba stran tega pa je, da bodo čas merili tudi vam.

Kitajske budistične jame Jungang, ki se ponašajo z 51.000 kipi, vklesanimi v 252 jam in niš pred približno 1.500 leti, so nedvomno spektakularna atrakcija.

Toda v zadnjih dneh so stranišča na tem območju, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, požela več pozornosti kot razgledi.

Videoposnetek, ki so ga nedavno objavili različni kitajski mediji in družbeni mediji, prikazuje niz časovnikov, nameščenih nad vrsto straniščnih kabin na ženskem stranišču, pri čemer ima vsaka svoj digitalni števec.

Ko stranišče ni zasedeno, LED-zaslon prikaže besedo “prazno” v zeleni barvi. Če je v uporabi, prikazuje število minut in sekund, ko so bila vrata zaklenjena.

Posnetek zaslona: YouTube/secrettraveller2194

“Ljudi ne mečemo s stranišč”

Izvirni video naj bi posnel obiskovalec, ki ga je poslal kitajskemu lokalnemu časopisu Šjaošjang Morning Herald.

“Ugotovil sem, da je tehnološko precej napredno, da vam ni treba čakati v čakalni vrsti zunaj ali trkati na vrata stranišča,” je časopis citiral obiskovalca. “Vendar se mi je zdelo tudi nekoliko nerodno, saj sem se počutil, kot da me nadzorujejo.”

Uslužbenec atrakcije je za Šjaošjang Morning Herald povedal, da so bili časovniki nameščeni, da bi se spopadli s povečanjem števila obiskovalcev, in to vključuje tudi objekte znotraj turistične lokacije.

“Časovniki niso tam, da bi nadzorovali, koliko časa lahko uporabljate stranišča,” je dejal član osebja, ki ga citira časopis.

“Nikogar ne bomo vrgli ven, če je predolgo v kabini. Prav tako ne postavljamo časovne omejitve, koliko časa lahko nekdo uporablja stranišče.”

“Varnostni ukrep”, ki je sprožil polemike

Državni časopis Nančang Evening News je citiral uslužbenca parka, ki pravi, da časovniki delujejo od 1. maja letos in so predvsem varnostni ukrep, ki “zagotavlja dobro počutje vseh gostov, če nekateri gostje uporabljajo stranišče dlje časa in se zgodijo izredne okoliščine (na primer požar)”.

Novica je sprožila veliko razprav na kitajskih družbenih medijih.

Nekateri uporabniki spleta na priljubljeni platformi Weibo so podprli nove časovnike, češ da bodo obiskovalce odvrnili od sedenja in brskanja po mobilnih telefonih, medtem ko so na stranišču.

“Turistično mesto ni pisarna, kdo bi preživljal čas na straniščih? Je to res potrebno?” je komentiral uporabnik.

“Zakaj preprosto ne porabijo denarja za gradnjo več stranišč?” je rekel drugi.

Drugi so dejali, da bi pomagalo tistim, ki imajo morda nujen zdravstveni primer in ne bi mogli poklicati pomoči.

Yungang
Jungang (Foto: PROFIMEDIA)

Rekordno število obiskovalcev

Budistične jame Jungang, ki so bile leta 2001 uvrščene na Unescov seznam svetovne dediščine, so ena največjih znamenitosti v severni kitajski provinci Šanši.

Slikovito območje je imelo leta 2023 tri milijone obiskovalcev, kar je rekord za to turistično mesto in znatno povečanje v primerjavi z njegovim drugim najprometnejšim letom 2019 (1,98 milijona obiskov).

In Jungang Buddhist Grottoes nadgrajuje več kot le svoja stranišča. V zadnjih letih so uradniki uvedli nove predstave in dodali manjše zanimivosti na območju, da bi povečali njegovo privlačnost.

Avtorica: /CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!