Najlepše evropsko mesto, ki ga nihče ne obišče: 21 otokov in na stotine palčkov

Potovanja 17. Sep 202306:25 1 komentar
Wrocław
Wrocław. (Foto: PROFIMEDIA)

Robert Dacešin v svojem potopisu popiše "najlepše evropsko mesto, kamor nihče ne zaide". Gre za tretje največje poljsko mesto, ki ima 12 rek, 21 otokov, več kot 300 mostov pa tudi na stotine nenavadnih "prebivalcev", ki skrbijo za nasmejane meščane.

Robert Dacešin iz Banjaluke se je pred leti odločil, da ne bo več opravljal svojega osemurnega, petdnevnega dela, podal je odpoved ter začel potovati. Sčasoma je začel utrinke iz svojih potovanj tudi dokumentirati ter jih objavljati na svojem potovalnem blogu.

Nedavno je tako svoje bralce in gledalce popeljal v “najlepše evropsko mesto, kamor nihče ne zaide”.

“Čeprav sem obiskal veliko evropskih mest, lahko rečem, da je to zagotovo eno najlepših,” je v vlogu pojasnil Dacešin ter se sprehodil po zapostavljenem Wroclawu, tretjem največjem mestu na Poljskem, ki se turistom pogosto izmuzne izpod radarja.

“Če radi potujete, predvidevam, da imate določene potovalne destinacije, ki so na vrhu vašega seznama. Če mene vprašate, so to destinacije, kjer še nisem bil, a bi jih rad obiskal, denimo Peru, Filipini in Južna Afrika, pa še nekatere druge bi se našle. A najljubše mi je, ko brez kakšnega posebnega načrta pristanem v določenem kraju, o katerem ne vem veliko,” je dejal v vlogu.

Wrocław. Wrocław.
Wrocław. (Foto: PROFIMEDIA)
Wrocław Wrocław
Wrocław. (Foto: PROFIMEDIA)
Wrocław Wrocław
Wrocław. (Foto: PROFIMEDIA)
Wrocław Wrocław
Wrocław. (Foto: PROFIMEDIA)
Wrocław Wrocław
Wrocław. (Foto: PROFIMEDIA)
Wrocław Wrocław
Wrocław. (Foto: PROFIMEDIA)

Kot je pojasnil, se mu je točno to zgodilo, ko je obiskal Wroclaw. Čeprav je med študijem v Bratislavi slišal, kako lepo je tretje najlepše poljsko mesto, si ga nikoli ni prav zares ogledal oziroma se sprehodil po njegovih ulicah. “Če iščete neko ne tako znano, a neverjetno destinacijo, s čudovito arhitekturo, nizkimi cenami, dobro hrano in drugimi znamenitostmi, je ta kraj popoln,” je še dejal v potopisu, v katerem si lahko ogledate tudi posnetke tega poljskega mesta.

Wroclaw ima 12 rek, 21 otokov in več kot 300 mostov, zaradi prijetne klime in ugodnih cen pa je eno izmed najljubših mest za življenje na Poljskem, če ne celo širše. Staro mestno jedro je eno najlepših v Evropi, opisuje Robert, ki gledalce potopisa popelje od čudovite mestne hiše do katedrale, s katere se ponuja čudovit razgled na celotno mesto. Med sprehodom po mestu lahko opazite tudi na stotine nenavadnih prebivalcev – skulptur palčkov, ki spominjajo na neke pretekle čase, še opisuje Dacešin.

Kot je razložil, so palčke po mestu postavili zato, da bi prebivalce v težkih časih nasmejali. “Celotna ideja je pokazati absurdnost situacije in spodbuditi ljudi, naj se nehajo bati,” je za BBC povedal poljski novinar Arkadiusz Forster. V mesto so jih namreč namestili približno trideset, vse pa se je začelo s spomenikom oranžni alternativi, poljskemu protikomunističnemu gibanju, ki se je začelo v osemdesetih letih.