Največji otoki na svetu: za vse še niste slišali

Potovanja 14. Maj 202307:00 2 komentarja
Tropical island in sunny day
PROFIMEDIA

Na največjem otoku na svetu živi le za okoli petine prebivalcev Ljubljane, najbolje poseljen med največjimi pa je japonski otok.

Znate našteti največje otoke na svetu? Če jih, ste verjetno med redkimi. Večina pa za vsaj kakšnega od njih verjetno še nikoli ni niti slišala. To so največji otoki na svetu.

10. Otok Ellesmere v Arktičnem oceanu

Najmanjši med desetimi največjimi je otok Ellesmere v Arktičnem oceanu. Po površini meri 121.935 kvadratnih kilometrov in velja za tretji največji kanadski otok. Pripada skupini otokov kraljice Elizabete, od Grenlandije pa ga loči le Kennedijev kanal. Na otoku je gorski sestav Arktične Kordiljere in drugi največji narodni park v Kanadi.

Otok Ellesmere
Otok Ellesmere (vir: PROFIMEDIA)

9. Otok Victoria v Arktičnem oceanu

Tudi naslednjega izmed največjih najdemo v Arktičnem oceanu. Otok Victoria po površini meri 135.017 kvadratnih kilometrov in je drugi največji otok v Kanadi. Za otok, ki je dobil ime po kraljici Viktoriji, so značilne strme obale in raznoliki zalivi. Ima zelo zelo milo podnebje, zato Kanadčanom predstavlja kraj, kamor se lahko umaknejo od vsakdanjega mestnega vrveža.

Cambridge Bay, Otok Victoria
Cambridge Bay, Otok Victoria (vir: PROFIMEDIA)

8. Velika Britanija

Gre za največji in najbolj naseljen otok v Evropi, ki se razprostira na območju v severnem Atlantiku, velikem 148.821 kvadratnih kilometrov. Na njem domujejo štiri države Združenega kraljestva, Anglija, Wales, Škotska in Severna Irska. Z okoli 65 milijoni prebivalcev je tudi tretji najbolj naseljen otok na svetu.

Severni Wales, Velika Britanija
Severni Wales, Velika Britanija (vir: PROFIMEDIA)

7. Otok Honšu v Japonskem morju

Honšu je največji in najbolj naseljen japonski otok. Na njem najdemo največja japonska mesta Kjoto, Tokio, Osako. Z okoli 104 milijoni prebivalcev je drugi najbolj naseljen otok na svetu. Razprostira se na 143.514 kvadratnih kilometrih in predstavlja kar 60 odstotkov celotnega ozemlja Japonske.

Fuji san, Honšu
Fuji san, Honšu (vir: PROFIMEDIA)

6. Otok Sumatra v Indijskem oceanu

Otok Sumatra na zahodu Indonezije pripada skupini otokov pod imenom Sundski otoki. Razprostira se na 294.283 kvadratnih kilometrih, na njem pa domuje okoli 50 milijonov prebivalcev. Otok je znan po naravnih lepotah, vulkanih, jezerih, džunglah in gorovju Barisan.

Samosir Island, Sumatra
Samosir Island, Sumatra (vir: PROFIMEDIA)

5. Otok Baffin v severnem Atlantiku

S površino 315.312 kvadratnih kilometrov velja za največji otok v Kanadi. Ne glede na to na njem skoraj ni prebivalcev, saj jih ima le okoli 11 tisoč, večinoma Inuitskega prebivalstva. Gre namreč za pretežno divji otok z veliko ledu in zelo neugodnimi vremenskimi razmerami. Na njem sta tudi veliki ledeni površini imenovani Barnes in Penny.

Otok Baffin
Otok Baffin (vir: PROFIMEDIA)

4. Otok Madagaskar v Indijskem oceanu

Otok, ki je obenem tudi država, se razprostira na 434.522 kvadratnih kilometrih. Madagaskar je znan po edinstveni flori in favni ter najbogatejši biodiverziteti na svetu. Znan je tudi po evolucijski teoriji, ki jo je ob raziskovanju otoka postavil Charles Darwin.

Madagaskar
Madagaskar (vir: PROFIMEDIA)

3. Otok Borneo v Tihem oceanu

Borneo je največji azijski otok, velik 462.364 kvadratnih kilometrov. Delijo si ga tri države. Večina, okoli 73 odstotkov otoka pripada Indoneziji, okoli 6.000 kvadratnih kilometrov zavzema žepna državica Brunej, preostali del otoka pa je malezijski. Na Borneu je najstarejši deževni gozd na svetu, za katerega predvidevajo, da je star okoli 140 milijonov let.

Orangutan, Borneo
Orangutan, Borneo (vir: PROFIMEDIA)

2. Nova Gvineja

Otok v Tihem oceanu je s 487.631 kvadratnimi kilometri drugi največji otok na svetu. Na njem prebiva 11 milijonov prebivalcev, ki govorijo več kot tisoč različnih jezikov. Pretežni del otoka ima tropsko klimo. Povprečna temperatura na otoku se giblje okoli 22 stopinj Celzija. Nova Gvineja je razdeljena na dva dela. Zahodni indonezijski del imenovan Papua ter vzhodni del Papua Nova Gvineja. Otok je znan tudi po tem, da na njem prebiva eno izmed zadnjih ljudožerskih plemen Korowai.

Ljudožersko pleme Korowai (vir: PROFIMEDIA)
Ljudožersko pleme Korowai (vir: PROFIMEDIA)

1. Grenlandija

Grenlandija je največji otok na svetu. Obdaja jo Atlantski ocean. Skupna površina Grenlandije znaša čez 2,1 milijona kvadratnih kilometrov. Več kot tretjina otoka je prekrita z ledom. Na Grenlandiji je tudi največji nacionalni park na svetu, temperature na otoku pa se gibljejo med -9 in 7 stopinjami Celzija. Grenlandija je tudi najredkeje poseljeno območje, saj na otoku prebiva vsega okoli 56 tisoč ljudi.

Grenlandija
Ledena gora na Grenlandiji (vir: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje