Pazite, kaj imate oblečeno ob obisku nekaterih italijanskih znamenitosti

Potovanja 07. Jul 202305:55 1 komentar
turisti, oblačenje, prepoved, Italija, dress code
PROFIMEDIA

Za obisk mnogih italijanskih "top" znamenitosti boste morali biti primerno oblečeni. Stroga pravila pa veljajo tudi drugod po državi.

Večina najbolj znanih znamenitosti na Apeninskem polotoku, kot so katedrala svetega Petra, Panteon ali florentinski Duomo, so sakralnega značaja, zato zanje veljajo precej stroga pravila oblačenja in pokrivanja.

Nepokrita ali preveč razgaljena ramena, zadnjice ali kolena so prepovedana – tako za ženske, kot moške, piše revija Forbes. To pomeni; nobenih naramnic na goli koži, majic brez rokavov, majic, ki razkrivajo popek ali trebuh, nobenih kratkih hlač ali oblek in kril, ki se končajo nad koleni.

V začetku tega meseca se je neka avstralska turistka na TikToku pritoževala, ker so ji zaradi, kot se je izrazila preveč “pocestniške” obleke, prepovedali vstop v nekatere objekte.

“Na fotografijah (oblekica) je videti prekleto super, toda na ta dan v Rimu nisem mogla priti v Panteon, nisem mogla v Vatikan in nisem mogla priti v neko zadevo z mrtvimi,” se je pridušala Avstralka in dodala: “Ne smeš kazati ramen, ne smeš izpostaviti prsi, zagotovo ne smeš imeti dekoltejev in oblek z odprtim hrbtom.”

@jetsetting_jacki Hot tip: don’t dress like a hoe in Europe 😂 at least not in the daytime when you want to go to churches and monuments You also get funny looks sometimes in crop tops and short shorts etc. so just beware and dress appropriately #europesummer #traveltipsandhacks #europetravel #cheaptravel #solotravel ♬ original sound – Jetsetting Jacki

Tovrstna pravila veljajo že nekaj let, ne le v največjih in najbolj obiskanih sakralnih objektih, pač pa tudi v drugih, manjših. V manj turističnih cerkvah morda ni nikogar, ki bi kodeks oblačenja preverjal ali uveljavljal, vendar morate kljub temu spoštovati splošna pravila, piše Forbes.

VAtikan, bazilika Sv. Petra, Itallija
Večina največjih italijanskih znamenitosti je sakralnega značajaPROFIMEDIA

Oblačenje turistov so nedavno zaostrile tudi nekatere lokalne skupnosti v Italiji. Večinoma gre za nošenje kopalk med sprehodi po mestu.

Od lani je tako to prepovedano v enem največjih italijanskih turističnih biserov, Sorrentu. “Takšno vedenje lahko povzroči nelagodje tako prebivalcem Sorrenta kot drugim turistom,” je v objavi na Facebooku zapisal župan mesta, Massimo Coppola. “Na ta način želimo zaščititi in izboljšati kakovost bivanja in življenja v mestu, kot tudi spodobnost v mestnem središču in na javnih prostorih.” Prekršek lahko turista stane tudi do 500 evrov.

Podobna kazen lahko doleti tudi turiste v nam bližnjih Benetkah, če se po mestu in v znamenitih zgradbah sprehajajo v kopalkah ali turistke, če se na mestnih plažah sončijo ali kopajo zgoraj brez. Tudi največji sicilski Eolski otok Lipari ima podobno pravilo. Že skoraj deset let vas lahko nošenje kopalk ali japonk v naseljih stane do 500 evrov.

Kulturna nevednost, pomanjkanje informacij ali zdrave pameti?

Kar se tiče “vročega nasveta” avstralske turistke, je ta sprožil obilico komentarjev in pogovorov o kulturni nevednosti, piše britanski Independent.

Nekateri so se turistki zahvalili za opozorilo. “Nikoli ne bi pomislil na to, hvala!” je zapisal eden od uporabnikov. Drugi so bili šokirani nad “pomanjkanjem osnovnih raziskav o kraju, ki ga je obiskala” in “zdrave pameti”. “Ne razumem. Ali ljudje ne preberejo ničesar o krajih, kamor gredo, preden gredo? Primerna obleka je osnovna stvar,” je zapisal neki uporabnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje