Prebivalci tega mesta morajo do najbližje obale prepotovati 2.500 kilometrov

Potovanja 10. Dec 202306:08 1 komentar
Mesto Urumči,. ki velja za točko, ki je na svetu najbolj oddaljena od katerega koli morja. (Foto: PROFIMEDIA)

Na koordinatah 46°16,8'N, 86°40,2'E leži mesto Urumči, ki je prav zaradi svoje lege vpisano v Guinnessovo knjigo rekordov. Velja namreč za točko, ki je na svetu najbolj oddaljena od kateregakoli morja, in sicer neverjetnih 2.500 kilometrov.

Na skrajnem severozahodu Kitajske v avtonomni pokrajini Šindžjang-Ujgur leži mesto, ki je vpisano v Guinnessovo knjigo rekordov. Na koordinatah 46°16,8’N, 86°40,2’E se nahaja kraj Urumči, do nedavnega znan kot Dihua ali Tihwa, ki velja za točko, ki je na svetu najbolj oddaljena od kateregakoli morja, in sicer neverjetnih 2.500 kilometrov.

Kljub temu, da ob obisku Urumčija na skok v morje lahko kar pozabite, to zanimivo mesto ponuja marsikaj.

V Mongolščini Urumči v dobesednem prevodu pomeni “čudovit pašnik”. Čar mu daje edinstvena mešanica kultur, ki tam živijo. Hani so najpomembnejša etnična skupina prebivalstva, vendar so Ujguri, Hui in Kazahstanci prav tako zelo številni, kar daje temu oddaljenemu mestu poseben kulturni pomen. 

Urumči ima polsuho celinsko podnebje z velikimi temperaturnimi razlikami med zimskim in poletnim časom. Zaradi veliko sončnih dni in redkih padavinah ima Urumči izjemno suho vreme, kar je še toliko bolj presenetljivo, ko popotniki odkrijejo bujne pašnike, ki obkrožajo to razpotegnjeno mesto.

Mesto Urumči,. ki velja za točko, ki je na svetu najbolj oddaljena od katerega koli morja. (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajska turistična agencija Visit Our China zato pravi, da ne pričakujte tipičnega puščavskega mesta, temveč aktivno in sodobno metropolo, ki se je razvila v zadnjih letih.

Ker leži ob vznožju gorovja Tjanšan oziroma Nebeškega gorovja, enega največjih gorskih sistemov v Srednji Aziji, ter v bližini velikih jezer in bujnih pašnikov, je Urumči raj za popotnike, ki iščejo nova doživetja. Je tudi odlična točka za odkrivanje pokrajine Šindžjang-Ujgur, zlasti maja in oktobra, ko povsod cveti sadno drevje in cvetje.

Mesto Urumči,. ki velja za točko, ki je na svetu najbolj oddaljena od katerega koli morja. (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje