Saj ni res, pa je: ”mrtvi” zagotavljajo turistični obisk tej filipinski vasici

Potovanja 14. Apr 202313:30
Sagada
Profimedia

Oddaljena vasica na največjem filipinskem otoku Luzon je na turističnem radarju pristala zaradi nenavadnega običaja domačinov. Lahko bi se pošalili kar, da so pokojni poskrbeli za dobršno turistično spodbudo te izolirane vasice.

Odročna vas Sagada na največjem filipinskem otoku Luzon je ”našla” nenavadno turistično nišo. Vas, ki stoji 9 ur vožnje iz glavnega filipinskega mesta Manila, naseljuje ljudstvo Igorot, katerega pogrebna tradicija je tako posebna, da je pristala na radarju številnih turistov.

Ob pogrebnem obredu namreč trupel pokojnikov ne pokopljejo, temveč njihove krste obesijo visoko nad tlemi. Pogrebna tradicija naj bi bila stara več tisočletij, skozi zgodovino pa je bilo mogoče pogrebno pogrebno prakso najti tudi v predelih Kitajske in Indonezije. No, ohranila se je le še v skromni filipinski vasici.

Pogrebni običaj se začne še pred smrtjo. Starešine iz lesenih debel ročno izdolbejo krsto in jo izrezljajo, nanjo pa pripišejo tudi ime pokojnika. V preteklosti so bile krste krajše, dolge le kak meter, zato so bili pogrebniki pogosto prisiljeni zlomiti kosti pokojnika, da so jih lahko pospravili v krsto.

Simbolika tako kratkih krst se skriva v prepričanju, da se vse stvari vrnejo na svoj začetek. Tudi človek. Torej, da se tudi pokojnik vrne v položaj ploda, v kakršnem se je rodil. Danes so krste običajno daljše, dolge kaka dva metra.

Sagada
Profimedia

Pogrebni obred

Pred ”pokopom” mrliča tega položijo v lesen stol, ga zavežejo z ratanovimi listi in vinsko trto, nato pa truplo izpostavijo dimu in kadilu, da za nekaj dni odložijo razkroj in svojcem omogočijo, da se poslovijo od pokojnika. V tem času v pečini, na mestu, kjer bo izobešena krsta, umestijo kline, nato pa krsto obesijo nanje. Verjame se, da višje je postavljena krsta, bližje božanstvu je pokojni.

Ob obisku vasi tako lahko vidite tudi 100 let stare krste z mrliči, a podoba pokopališča se nenehno spreminja, saj leseni zaboji razpadajo. Je pa tovrsten pogrebni fenomen naletel na veliko zanimanja med turisti, ki obiščejo to odročno vasico s prav tem namenom, da se o tovrstnem običaju prepričajo na lastne oči.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.