Školjka, ki je iz Jadranskega morja nikakor ne smete pobrati, razen v eni državi

Potovanja 12. Avg 202305:43 0 komentarjev
morski datelj, Lithophaga Lithophaga, prstac, školjka
WIKIPEDIA

Še vedno veljajo za poslastico, čeprav jih danes lahko dobiš nelegalno, samo še "pod mizo". Razen v eni državi ob Jadranskem morju.

Morski datlji, ali “prstaci”, kot jih pozna veliko ljudi, so zaradi svojega izredno okusnega mesa ena od najbolj cenjenih školjk. Nekdaj so bili prestižna ponudba obmorskih restavracij in – za poprečnega domačega gosta – pregrešno dragi.

Dragi so še vedno, a ne le zato, ker imajo gostinci, ki jih ponujajo, zanje postavljene visoke cene, pač pa tudi zato, ker vas lahko, če vas dobijo, da jih nabirajo ali prodajajo, čaka visoka denarna kazen, lahko tudi zapor. Nabiranje in prodaja teh školjk je namreč v veliki večini Evrope prepovedana in zato jih na večini jedilnih listov ob Jadranu ne boste našli – razen v Bosni in Hercegovini, kjer je nabiranje še vedno dovoljeno. Kljub temu boste lahko tudi v nekaterih restavracijah na Hrvaškem, Črni gori, in menda tudi v Sloveniji doživeli, da vam jih bodo gostinci ponujali “pod mizo”, če bodo ocenili, da ste zaupanja vredni – in dovolj premožni, da si jih lahko privoščite.

morski datelj, Lithophaga Lithophaga, prstac, školjka
UKUSBEOGRADA.RS (zajem zaslona)

Spletni portal morski.hr je nedavno poročal o turistki, ki je na svojem Facebook profilu pisala o tem, kako je natakar turistom na Kornatih ponujal prstace:

“Sinoči sem z gosti sedela v restavraciji, enem od privezov v Nacionalnem parku Kornati. Raj na zemlji, kakršen je, ponuja tudi vrhunski gastro užitek, čivkajo brošure. Kaj boste popili, kaj boste za predjed, za glavno jed pa bi vam priporočil prstace. It iz forbidn bat veri delišs (fonetični zapis angleškega stavka: “It is forbidden, but very delicious,”/”Prepovedano je, a zelo okusno” – op. p.),” je zapisala turistka, sicer novinarka, ki je dodala, da ni tako pomembna, da bi gostom prepovedovala, da naročijo tisto, kar želijo pojesti, “sem pa vseeno toliko pomembna, da kliknem na spletno stran inšpektorata. Dober tek!”.

morski datlji, prstaci, Facebook,
MORSKI.HR (zajem zaslona)

Kot rečeno, si jih legalno lahko privoščite v Bosni in Hercegovini, kjer pa boste za porcijo kar precej plačali.

Kot je lani poročal portal slobodna-bosna.ba, je kilogram morskih datljev stal 50 evrov, za porcijo v restavraciji pa je treba odšteti od 20 do 25 evrov. Kratek sprehod po Googlu pa pokaže, da je morske datlje mogoče dobiti ne le v Neumu ob obali, pač pa tudi v drugih bosanskih mestih in v Beogradu, čeprav po pisanju portala edukacija.rs drugje kot v Neumu svežih nimajo in sladokusci pravijo, da gastronomski užitek v tem primeru ni enak.

prstaci, ponudba, morski datlji, Bosna in Hercegovina, restavracija
GOOGLE.COM (zajem zaslona)

Zakaj je nabiranje morskih datljev prepovedano?

Morski datelj ali prstac je školjka iz družine klapavic, ki živi jo v severovzhodnem Atlantiku, celotnem Sredozemlju in Črnem morju. Njihovo prebivališče so morske skale, v katere ličinke izvrtajo luknje, v katerih potem živijo odrasle školjke. Te rastejo zelo počasi, saj potrebujejo več let, tudi do deset, za en sam centimeter.

Morske datlje nabirajo potapljači tako, da razbijajo skale, tudi z eksplozivom. S tem porušijo naravno ravnovesje, saj uničijo tudi bivališča številnih drugih živali in organizmov. S tovrstnimi posegi se v morju zmanjša tudi količina rib, območja, kjer nabirajo morske datlje, pa postanejo nezanimiva za potapljanje. Tudi obnova uničenega morskega okolja je izredno počasna in dolgotrajna. Prav zaradi tega so mnoge države njihovo nabiranje prepovedale – med njimi so vse države ob Jadranskem morju (tudi Slovenija), z izjemo Bosne in Hercegovine.

akcija, morski datelj, ne hvala, prstaci, ZRSVN
ZRVSNI-VARSTVONARAVE.SI (zajem zaslona)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!