Skriti stroški all inclusive dopusta, na katere morate računati

Potovanja 28. Apr 202305:49 1 komentar
evr, plačevanje, denar. denarnica
PROFIMEDIA

Vplačali ste all inclusive potovanje, odšli na dopust in denarnico pustili doma. Zveni dobro, kajne? Vendar ni čisto tako.

All inclusive usluga v hotelih pomeni, da imate poleg nastanitve v izbranem hotelu zagotovljene tudi vse tri obroke in širok izbor alkoholnih in brezalkoholnih pijač.

Pogosto so v ceno vključene tudi športne aktivnosti, dostop do bazena, spa centra, otroške aktivnosti, brezplačen vstop v hotelski nočni klub, itd. Vendar pa je to še daleč od tega, da bi lahko denarnico pustili doma in se prepustili brezskrbnemu uživanju, piše spletni portal Nova.rs. Obstaja namreč precej dolg spisek stvari, ki v all inclusive niso vključene, poleg tega pa vas lahko čakajo tudi mnoge “pasti”.

počitnice, dopust, cocktail, bazen
PROFIMEDIA

Prav vse ni vedno vključeno

Nujno v opisu hotela preberite, kaj točno all inclusive obsega, ali pa se obrnite na agencijo, ki ponuja izbrano potovanje.

Usluga se namreč razlikuje ne le med državami, pač pa tudi med hoteli in enaka kvaliteta vsepovsod ni sama po sebi umevna. Ponekod recimo vključuje ustekleničeno vodo, drugod ne, v nekaterih hotelih s petimi zvezdicami vam utegnejo posebej zaračunati kavo. Lahko pa se tudi zgodi, da vas na plaži ne bosta čakala ležalnik in sončnik, pač pa boste zanju morali doplačati.

Res je, zagotovljene imate tri obroke, morda tudi malico, vendar ne boste mogli sami izbirati, kaj boste jedli, pa tudi ne kdaj. Če boste želeli kakšno posebno jed, boste morali doplačati. Podobno je s pijačo – nekatere pijače so ponavadi brezplačne, druge ne.

Določene aktivnosti so redko vključene v all inclusive in če ste se že veselili tečaja potapljanja, ki ga izbrani hotel izpostavlja, ga boste verjetno morali plačati posebej. Res pa je, da boste morda kot all inclusive gost imeli popust. Tudi v spa lahko večinoma vstopate brezplačno, masaže pa plačate posebej. Zato pred dopustom natančno preverite, kaj all inclusive vključuje, da na koncu ne bi bili neprijetno presenečeni, pa tudi da boste lažje načrtovali aktivnosti.

Kaj, če se vam bo bolj všeč plaža sosednjega hotela?

All inclusive se nanaša samo na izbrano nastanitev, morda tudi vključuje dostopa do restavracij ali aktivnosti v drugih resortih iste hotelske verige. Vse, kar je izven tega, je treba plačati po polni ceni. Morda vam je bolj všeč plaža, ki ne sodi v sklop hotela, morda bi si želeli poskusiti specialiteto najbolj znane restavracije v mestu, ali pa želite v popularni klub … Vse to boste plačali posebej. Imejte to v mislih, še preden se odpravite tja.

hotel, bide, bazen, rezort, dopust
PROFIMEDIA

Kako je z napitninami?

V nekaterih resortih imajo politiko “brez napitnine”, vendar je v mnogih običaj, da kakšen drobiž pustite sobaricam, natakarjem in drugemu osebju, ki vam je na voljo 24 ur na dan.

Preverite, kakšen je običaj v izbranem hotelu, še preden boste postali “osovraženi gost”.

Pripravite se na predstavitve popustov

Ne tako redko vas bodo že takoj po prihodu v hotel povabili na kosilo ali večerjo, ki vključuje tudi predstavitev popustov in VIP članstev. To je podobno kot sestanek s turističnim vodičem, ki vam ponuja zelo drage izlete.

Če vas takšne stvari zanimajo, seveda ni nič slabega. Že zgolj zaradi prisotnosti na prezentaciji lahko dobite manjše ugodnosti ali darilca. Pa tudi članstvo v nekaterih “klubih s popustom” na letni ravni prinaša številne prednosti. Bodite pa pripravljeni, da so prodajalci popustov lahko zelo vztrajni v svoji nameri, da vam prodajo to, kar želijo. Razmislite pa tudi, ali želite izgubiti eno uro ali več svojega dopusta na ta način.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje