Štoparske počitnice: par iz BiH na dopust v Barcelono kar z iztegnjenim palcem

Potovanja 06. Okt 202321:08 0 komentarjev
Štoperja iz Bosne Tajana Dedić in Đorđe Ostić
Foto: N1 Sarajevo

Z letalom, avtom, ali vlakom? Nekateri se na letni dopust odpravijo kar "na štop". Tako se je letos na avanturo po Evropi podal par iz Banjaluke, ki je z iztegnjenim palcem prispel vse do Barcelone.

Pot iz Banjaluke do katalonske prestolnice ni bil prvi štoparski podvig Tajane Dedić in Đorđeja Ostića. Kot sta povedala za N1 Sarajevo, sta lani skupaj štopala do Budimpešte, medtem ko je Ostić pred leti na tak način prispel vse do Turčije.

Tokrat sta iz Banjaluke najprej dospela do Ljubljane, od tam pa prek Italije, Francije in Španije do končnega cilja v Barceloni. Kot je za bosanski N1 povedala Tajana Dedić, sta največ štopala v Franciji in Španiji, delček poti pa sta prepotovala tudi na druge načine.

Marsikoga ob misli na štoparske počitnice hitro zaskrbi. Par poudarja, da se je treba na tako pot podati s pozitivno energijo. “Izkušnja je bolj osvobajajoča kot pa grozljiva. Treba je biti osredotočen na dogajanje in razmišljati o tem, kako dobiti prevoz, kako komunicirati z voznikom in kako priti do naslednje destinacije,” je pojasnila Dedić.

Vozniki po njenih besedah štoparjem ustavijo zato, ker želijo pomagati, ker si želijo družbe, ali pa so tudi sami že štopali. Slabih izkušenj s partnerjem na poti nista imela, k mirnosti pa pripomore tudi to, da potujeta v paru. “Sama si ne bi upala,” je priznala novinarjem N1 Sarajevo.

Z vsemi, ki razmišljajo o podobnih podvigih, je delila nekaj uporabnih nasvetov. Kot pravi, je najbolje štopati na cestninskih postajah ali črpalkah, luksuznim naseljem in četrtim pa se je bolje izogniti. S seboj je pametno imeti nekaj denarja, vode, hrane, dežni plašč in kapo, ki pomaga v poletni pripeki. “Včasih pa se je treba tudi odločiti, da je bilo čakanja dovolj in poiskati alternativni prevoz,” je še svetovala Tajana.

Banjalučanka verjame, da bi lahko z iztegnjenim palcem prepotovala ves svet, vendar bi to vzelo ogromno časa, ki ga skoraj nihče več ne premore. “Najina pot do Barcelone je trajala 12 dni, vendar je bila res intenzivna. Idealno bi bilo, če bi si lahko zanjo vzela ves mesec. Za cel svet bi jih verjetno potrebovala kar nekaj,” je sklenila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!