Turistične prakse, ki so Pafos in Sevillo uvrstile med pametne destinacije

pameten turizem pafos
Profimedia

Evropska komisija je izdala svojo zbirko najboljših praks v pametnem turizmu, ki izhaja iz mest, ki so se prijavila na tekmovanje za Evropsko prestolnico pametnega turizma 2023, ki razkriva najbolj inovativne destinacije v Evropi. Sivillo v Španiji in Pafos na Cipru je izpostavila kot mesti, po katerih naj bi se zgledovale tudi druge turistične destinacije.

Cilj pobude Evropske prestolnice pametnega turizma Evropske komisije je spodbuditi mesta, da postanejo bolj trajnostna, digitalna, ustvarjalna in dostopna s prepoznavanjem destinacij, ki so izvedle uspešne strategije za spodbujanje pametnega in trajnostnega turizma. Za turiste to pomeni boljše izkušnje, za domačine pomeni, da lahko kar najbolje izkoristijo svoje mesto, pa tudi boljša delovna mesta, za okolje pa pomeni bolj zeleno prihodnost. Nedavno objavljeno poročilo “Vodilni primeri pametnih turističnih praks v Evropi” prikazuje izbor najboljših praks v vsaki kategoriji pobude Evropske prestolnice pametnega turizma (dostopnost, trajnost, digitalizacija, kulturna dediščina in ustvarjalnost). Mesta, ki doslej postavljata standarde v pametnem turizmu, sta Pafos (Ciper) in Sevilla (Španija), ki sta bili nagrajeni kot evropski prestolnici pametnega turizma 2023, ter Kranj (Slovenija), ki je prejel nagrado Evropska destinacija odličnosti 2023. Izbrane destinacije so pokazale najuspešnejše strategije in ukrepe za spodbujanje pametnega in trajnostnega turizma s praksami digitalnega in zelenega prehoda – in prepričale evropsko žirijo z razburljivim programom za leto, v katerem nosijo naziv.

pameten turizem pafos
Profimedia

Pametni turizem v Pafosu
Aplikacija UNESCO Arheološki park je zgleden ukrep, ki ga izvaja Pafos, da bi obiskovalcem omogočil, da se potopijo v bogato zgodovino mesta. To orodje je polno informativnih videoposnetkov, zvočnega vodenja, infografike, 360-stopinjskih ogledov, ki so dostopni v več jezikih. V skladu s tem pametnim ukrepom so bili postavljeni znaki s kodo Smart QR, ki bodo nadomestili statične informacijske znake po vsem mestu. Ta pobuda ponuja priložnost za izmenjavo bolj dinamičnih in podrobnih informacij ob odpravljanju vizualnega onesnaženja.

pameten turizem pafos
promocijsko gradivo

Še en primer uporabe digitalnih orodij za izboljšanje vsakdanjega življenja v mestu je Pafosov projekt pametnega parkiranja. Njegov cilj je optimizirati upravljanje parkiranja v mestu z obveščanjem uporabnikov aplikacije o tem, kdaj in kje lahko najdejo prosta parkirna mesta, da prihranijo čas, gorivo in plačujejo prek spleta brez težav.

Pafos je sprejel tudi cilje trajnostnega razvoja ZN, ki veljajo za trajnostni razvoj turizma. To vključuje cenovno dostopno in čisto energijo, industrijske inovacije in infrastrukturo, trajnostna mesta in skupnosti, odgovorno potrošnjo in proizvodnjo, podnebne ukrepe in partnerstva za dosego ciljev. Kot obalno mesto je obmorski turizem pomemben za Pafos. Od začetka programa modre zastave, certifikata Fundacije za okoljsko izobraževanje (FEE) za plaže, marine ali trajnostne turistične operaterje, je Pafos prejel status modre zastave za več plaž. Leta 2021 je 6 plaž izpolnjevalo posebne kriterije v zvezi s kakovostjo vode, zagotavljanjem informacij, okoljsko vzgojo, varnostjo in ravnanjem z okoljem.

pameten turizem pafos
Profimedia

Pametni turizem v Sevilli
Da bi zagotovili prijetno izkušnjo obiska in življenja v Sevilli, mesto uporablja mrežo različnih senzorjev, ki so nameščeni po vsem mestu in spremljajo gibanje in pretok turistov. Orodje, ki prebavlja te informacije, omogoča prerazporeditev turistov na območja, ki so manj obremenjena, a še vedno polna turističnih znamenitosti.

Aplikacija Seville Accessible je še eno digitalno orodje mesta, ki naredi mestna praznovanja in festivale dostopne vsem. Zagotavlja zemljevide, poti, informacije o najbolj dostopnih zanimivostih, dostopne oznake in celo neslišne urnike. Tako se lahko vsi udeležijo mestnih praznikov.

pameten turizem sevilla
promocijsko gradivo

Kot eno najbolj ogroženih mest zaradi globalnega segrevanja ima Sevilla obsežno srednjeročno in dolgoročno vizijo, da leta 2030 postane podnebno nevtralno mesto, turizem pa je usklajen s to vizijo prek turističnega načrta Seville in načrtov trajnostnega turizma. Mesto je sprožilo prelomne projekte za dosego podnebne nevtralnosti, ki temeljijo na bioklimatskih in zdravih parametrih iz tradicionalne arhitekture (uporaba rastlin, vode, materialov itd.) in tehnoloških inovacij. Prek Horizonte Sevilla Inteligente je mesto spremenilo 264 javnih stavb v pametne in energetsko trajnostne zgradbe in dela na najsodobnejših rešitvah za soočanje z visokimi temperaturami v javnih prostorih in javnih zgradbah.

pameten turizem sevilla
Profimedia

Podobno Sevilla vlaga v transportne sisteme z nizkimi emisijami in avtobusne linije z visoko zmogljivostjo, Seviljski pametni turistični urad pa vodi pobude za razvoj trajnostnega mestnega turizma, kot je Sustainable Urban Tourism Lab, laboratorij za družbene in urbane inovacije, organiziran okoli misij za reševanje izzivov ter SmartSpace, prostor inkubatorja za podjetništvo in usposabljanje na področju trajnostnega mestnega turizma.

pameten turizem sevilla
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.