Turistični magneti, ki so lani postali najslabše destinacije za obisk

Potovanja 02. Jan 202409:04 2 komentarja
Pariz, Francija, turisti, Sacre Coeur
Foto: PROFIMEDIA

Najbolj priljubljene turistične destinacije na svetu so postale tudi najslabša mesta za obisk. Razlog: čezmerni turizem. Oblasti v teh krajih so uvedle ali napovedale ukrepe za odvračanje prevelikih množic turistov.

Kot piše CNN, so najbolj priljubljene turistične destinacije na svetu postale zaradi čezmernega turizma tudi najslabše za obisk. Tega se zavedajo tudi oblasti teh mest in območij, zato so uvedle ali napovedale ukrepe, za katere upajo, da bodo zmanjšali pritisk množic, ki tem destinacijam sicer res prinašajo denar, povzročajo tudi veliko škode in vznemirjajo prebivalce. Poglejmo, s čim se utegnete srečati, če jih boste obiskali.

Amsterdam, Rdeča četrt, Nizozemska, turzem
Foto: PROFIMEDIA

Amsterdam

Oblasti nizozemske prestolnice so se posebej osredotočile na mlade Britance, ki imajo mesto za nekakšen “Sin City” (“Mesto greha”). Mesto je začelo kampanjo za odvračanje turistov iz tako imenovane Rdeče četrti, tam so prepovedali kajenje marihuane na ulici, mesto pa bo tudi prepovedalo vplutje križarkam.

Atene, Akropola, Grčija, turizem
Foto: PROFIMEDIA

Atene

Septembra lani so uradniki omejili število obiskovalcev Akropole na 20.000 dnevno in obvezno spletno rezervacijo. Od aprila 2024 bo sistem rezervacij veljal tudi za več kot 25 drugih arheoloških najdišč in spomenikov po vsej državi.

Bali, Indonezija, turizem
Foto: PROFIMEDIA

Bali

Po 14. februarju bodo morali tuji turisti plačati nov davek v višini 150.000 indonezijskih rupij, približno 9 evrov. Tisti, ki bodo Bali zapustili, da bi si ogledali kakšno drugo znamenitost, bodo ob vsaki vrnitvi morali ponovno plačati pristojbino.

Barcelona, Katalonija, Španija
Foto: PROFIMEDIA

Barcelona

Katalonska prestolnica je že zaprla severni pristaniški terminal za križarke, od 1. aprila pa bodo morali turisti plačati “mestno pristojbino” v višini 3,25 evra, kar je 50 centov več kot lani.

Benetke, Italija, križarka
Foto: PROFIMEDIA

Benetke

O ukrepih v nam najbližjem svetovnem turističnem magnetu smo že poročali, pa vseeno še enkrat: od aprila letos bodo enodnevni izletniki, starejši od 15 let ob s turisti najbolj obremenjenih dnevih morali plačati “vstopnino” za obisk Benetk. Vstopnina bo uvedena le 29 dni v letu, večinoma med vikendi v visoki sezoni od aprila do julija in med 8.30 in 16. uro, ki velja za najbolj obremenjen del dneva v Benetkah. Prepovedali bodo tudi turistične skupine z več kot 25 osebami.

Miami, Florida
Foto: PROFIMEDIA

Miami

Oblasti na Floridi so že pozvale oblasti v Miamiju, naj zaradi čezmernega turizma sprejmejo ukrepe, kot so jih nekatere evropske turistične prestolnice, kot so omejitve uživanja alkohola in omejevanje hrupa v mestnem zabaviščnem okrožju.

Pariz, Francija
Foto: PROFIMEDIA

Pariz

Muzej Louvre je napovedal omejitev dnevnega števila obiskovalcev, pariške oblasti pa napovedujejo nove ukrepe. Francoska prestolnica se pripravlja tudi na naval turistov med olimpijskimi igrami to poletje.

Phuker, Tajska, Turizem
Foto: PROFIMEDIA

Phuket

V prizadevanju za premik k odgovornejšemu turizmu je tajska turistična uprava napovedala ukrepe, ki naj bi omejili prihode določenih skupin turistov, ki oblegajo to območje. V napovedih omenjajo “ljubitelje zdravja in dobrega počutja”, družine z otroki, “aktivne starejše ljudi” in “delavce na daljavo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje