V Grčiji zapirajo eno izmed najbolj slavnih plaž

Potovanja 19. Mar 202316:26
Plaža Navagio na Zakintosu
PROFIMEDIA

Grško plažo Navagio, na kateri ležijo razbitine nasedle tovorne ladje, pozna večina sveta. Krasi številne razglednice in vsako poletje privabi kopico turistov. Vendar kopanje in poležavanje ob rjasti ladji letos ne bo mogoče, saj so grške oblasti plažo zaprle.

Grško ministrstvo za turizem je ta teden sporočilo, da iz varnostnih razlogov zapira plažo Navagio na otoku Zakintos v Jonskem morju, ki velja za eno najpriljubljenejših v državi. Inšpekcija je namreč ugotovila, da na plaži, obkroženi s klifom, obstaja velika nevarnost zemeljskih plazov. Plaža bo tako zaprta tudi med letošnjo turistično sezono.

Po navedbah ministrstva je nevarnost zemeljskih plazov posledica erozije ob robu plaže, ki leži pod 200-metrskim klifom in je dostopna le s čolnom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 2018 je bilo v zemeljskem plazu na plaži, ko je s klifa zdrsnila ogromna skalna plošča, poškodovanih sedem ljudi, vključno z družino čeških turistov. 34-letno Čehinjo so takrat hospitalizirali zaradi zlomljenega vretenca, njen mož in dva otroka pa so utrpeli lažje poškodbe.

Plaža Navagio, katere ime pomeni brodolom oziroma razbitje ladje, velja za eno najpriljubljenejših plaž v Grčiji. Svoje ime je dobila po ostankih tovorne ladje, ki je tam doživela brodolom in je postala zaščitni znak plaže.

Ladja Panagiotis, ki je tam nasedla oktobra 1980. Okoliščine brodoloma so neznane, okoli dogodka pa se pojavlja nešteto zgodb. Mnogi trdijo, da je ladja iz Jugoslavije, Turčije ali Albanije tihotapila tobak, alkohol, po nekaterih pripovedovanjih tudi ljudi. Po pripovedovanjih naj bi v zalivu nasedla med enim izmed tihotapskih potovanj.

Po pripovedovanju kapitana se je ladja vračala iz albanskega pristanišča v Draču, zaradi nevihte in okvare pa je nasedla na plaži v zalivu Navagio. Kaj je na krovu tovorila ladja, kapitan ni razkril, po brodolomu pa mu je sodišče zapovedalo, da razbitine na lastne stroške odstrani, a tega ni storil. Od takrat sta rjasta ladja in krasna plaža pravi magnet za turiste, ki pa letos tja ne bodo smeli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar