Pozimi bodite še posebej pozorni na to stikalo v avtomobilu

Magazin 06. Dec 202310:06 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Stikalo za kroženje zraka ima dve zelo pomembni nalogi.

V avtomobilu je veliko gumbov in stikal, ki se redko ali nikoli ne uporabljajo, pogosto pa vozniki niti ne poznajo njihovega pravega namena. Eno od teh je stikalo za kroženje zraka v bližini klimatske naprave. To ima dve zelo pomembni funkciji.

Vklop ali izklop tega stikala odpre ali zapre dovod svežega zraka. Najbolje je, da je dovod zraka v večini primerov omogočen, včasih pa ga je treba izklopiti – predvsem v zastojih v predorih ali javnih garažah. Takrat se okoli avtomobila kopičijo strupeni izpušni plini, zato je priporočljivo zapreti dovod zunanjega zraka. Podobno je v mestnih gnečah, čeprav je takrat izklop dovoda zraka le stvar udobja, ne pa varnosti voznika in potnikov v vozilu.

Pozablja pa se, da je to stikalo zelo pomembno tudi v zimskih voznih razmerah, torej ko želite vetrobransko steklo čim prej odmrzniti in preprečiti rosenje. Takrat je treba prižgati ta gumb, da bi v vozilu krožil le zrak iz kabine, ki je že ogret s sistemom ogrevanja avtomobila.

Spodaj vas opominjamo na še nekaj glavnih korakov, ki jih morate storiti, ko se odpravljate na vožnjo v zimskih razmerah in so temperature pod ničlo ali sneži.

1. Prepričajte se, da so brisalci izklopljeni, in prižgite motor

V hladnem vremenu se bodo brisalci najverjetneje prilepili na vetrobransko steklo. Da jih ne bi poškodovali, jih obvezno izklopite. Vklopite ogrevanje v načinu odmrzovanje stekel in preverite, ali je vklopljeno tudi kroženje zraka. Aktivirajte ogrevanje zadnjega stekla ter ogrevanje sedežev, če imate to funkcijo.

2. Očistite sneg z avtomobila

Ne pozabite odstraniti snega s strehe, sicer boste ob prvem zaviranju na vetrobranskem steklu imeli plaz. Obvezno očistite tudi pokrov avtomobila, torej mesto, na katerem zrak vstopa v motor, saj se je velikokrat zgodilo, da se je motor pregrel tudi v hudem mrazu.

3. Očistite stekla (vendar pazljivo)

Medtem ko se avto ogreva od znotraj, vi pa zavzeto kidate sneg, se led na steklih verjetno že začne taliti. Odstranite ga do konca, vendar vedno uporabite plastična strgala. Če uporabite nekaj kovinskega in ostrega, lahko poškodujete steklo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!