Pravila oblačenja na kronanju: “Klobuk ni obvezen, črna barva dovoljena”

Magazin 27. Apr 202314:55 1 komentar
Kronanje kralja Karla III.
PROFIMEDIA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se bo skupaj s soprogom Alešem Musarjem udeležila kronanja britanskega kralja Karla III. in soproge kraljice Camille, ki bo 6. maja v Westminstrski opatiji. Ker tovrstne dogodke narekujejo stroga protokolarna pravila, smo urad predsednice zaprosili za pojasnilo, kaj sme Pirc Musar obleči na zgodovinski dan.

Prvo soboto v maju bodo oči svetovne javnosti uprte v London, kjer se bo dobrega pol leta po smrti kraljice Elizabete II. in njenem pogrebu, zvrstil še en zgodovinski dogodek. V londonski Westminstrski opatiji bo namreč potekalo uradno kronanje kralja Karla III. in njegove soproge Camille.

Slovesnosti se bo udeležilo 2.000 povabljenih gostov, med njimi tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar in njen soprog Aleš Musar. Kot smo poročali, bosta zakonca v London odpotovala 5. maja, saj se bosta na predvečer kronanja udeležila sprejema v Buckinghamski palači, ki ga organizira britanska kraljeva družina. Naslednji dan pa bosta navzoča na slovesnem obredu, ki ga bo mogoče spremljati tudi po televiziji.

Kot so za N1 pojasnili v uradu predsednice, se za sprejem v Buckinghamski palači pričakuje poslovna obleka, klobuk za ženske ni potreben. Oblačila so lahko v katerikoli barvi, tudi črni. “Za kronanje pa se pričakuje dnevna obleka za ženske in žaket za moške. Klobuk za ženske ni obvezen, lahko pa se ga ima,” so sporočili iz urada in še dodali, da so lahko tudi pri tej slovesnosti oblačila v katerekoli barvi, tudi črni.

Ker pa nas je zanimalo, ali so ob tovrstnih dogodkih značilna protokolarna darila, smo se obrnili še na Protokol Republike Slovenije. “Glede protokolarnih daril kot tudi ostalih protokolarnih posebnosti posameznih dogodkov je v navadi, da se ob pripravi dogodka povežemo z veleposlaništvom oziroma uradom gostitelja glede morebitnih posebnosti. V tem primeru smo dobili informacijo, da ob tem dogodku protokolarna darila niso predvidena, kar je za tovrstne dogodke tudi običajno,” so pojasnili za N1.

Kronanje kralja Karla III. bo letos bistveno skromnejše in krajše od kronanja njegove mame. Kronanja kraljice Elizabete II. se je namreč 2. junija leta 1953 udeležilo več kot osem tisoč povabljenih. Slovesnost, ki je trajala tri ure, so prvič v zgodovini prenašali po televiziji. Po podatkih, ki so dostopni na uradni strani britanske kraljeve družine, naj bi si kraljičino kronanje ogledalo 27 milijonov Britancev, še 11 milijonov pa naj bi jih slovesnost spremljalo prek radia.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje