Prelepe italijanske vasi nove prebivalce vabijo z denarjem

Magazin 27. Jul 202110:04 > 10:06 0 komentarjev
Badolato, Kalabrija, Italija
PROFIMEDIA

Ste že kdaj sanjali, da bi odprli obrtniški butik in se za vedno ustalili v idilični vasici na globokem jugu Italije, kjer je skoraj vse leto toplo − in za to dobili plačilo? Za tiste, ki so pripravljeni tvegati, to kmalu ne bodo več samo sanje.

Regija Kalabrija namerava v največ treh letih ponuditi do 28.000 evrov (33.000 dolarjev) ljudem, ki so se pripravljeni preseliti v zaspane vasice, v upanju, da se bo upadanje števila prebivalcev ustavilo.

Vendar načrt ni tak, da bi denar kar podarili brez pogojev. Da bi dobili sredstva, se morajo novi prebivalci tudi zavezati, da bodo odprli majhno podjetje. Lahko si dejavnost izberejo sami, lahko pa jo poiščejo na seznamu storitev, za katere so tamkajšnje oblasti ocenile, da jih potrebujejo.

Kandidati morajo vzeti stalno prebivanje in ne smejo biti starejši od 40 let. Po uspešni prijavi se morajo v Kalabrijo preseliti v roku 90 dni. V Kalabriji upajo, da bo ponudba pritegnila proaktivne mlade in milenijce, željne dela.

Gianluca Gallo, regionalni svetnik, je za CNN povedala, da bi lahko mesečni dohodek v naslednjih dveh treh letih znašal od 800 do 1000 evrov. Lahko pa se odobri tudi enkratno financiranje za podporo uvedbi nove komercialne dejavnosti − denimo za ponujanje nočitve z zajtrkom, restavracijo, bar, kmetijo ali trgovino.

“Izpopolnjujemo tehnične podrobnosti, natančen mesečni znesek in trajanje sredstev ter razmišljamo ali vključiti tudi nekoliko večjih vasi z do 3000 prebivalci,” je povedala Gallo. “Doslej so vasi pokazale veliko zanimanje, in bomo, če bo ta prvi model uspešen, v prihodnjih letih verjetno imeli več podobnih modelov.”

Projekt, imenovan “aktivni rezidenčni dohodek”, želi povečati privlačnost Kalabrije kot območja za “delo na jugu” pojasnjuje Gianpietro Coppola, župan kraja Altomonte, ki je sodeloval pri oblikovanju modelu.

Pravi, da gre za bolj ciljno usmerjen pristop k oživljanju majhnih skupnosti in ne za razprodajo hiše za en evro.

“Želimo si, da bi bil to poskus socialne vključenosti. Pritegniti ljudi, da živijo v regiji, uživajo v okolju, da v neuporabljene mestne lokacije, ko so konferenčne dvorane in prostori, vpeljejo hitri internet. Nezanesljiv turizem in hiše za en evro nista najboljša načina za prenovo juga Italije,” pravi Coppola.

Projekt in postopek prijave naj bi se začel v naslednjih nekaj tednih. Regija na tem dela mesece in je za projekt namenila že več kot 700.000 evrov.

Regija Molise in mesto Candela v Apuliji sta v preteklih letih sprejela podobne modele kot alternativo prodaji razpadajočih domov za ceno espressa.

Trenutno ima več kot 75 odstotkov mest v Kalabriji − približno 320 − manj kot 5000 prebivalcev, kar povzroča strah, da bi nekatere skupnosti v nekaj letih lahko popolnoma izumrle, če ne pride do regeneracije.

“Cilj je spodbuditi lokalno gospodarstvo in vdahniti novo življenje majhnim skupnostim,” dodaja Gallo. “Povpraševanje po delovnih mestih želimo prilagoditi ponudbi, zato smo vasi prosili, naj nam povedo, kakšna vrsta strokovnjakov jim manjka, da bi pritegnili določene delavce.”

Ker se svetovna potovanja nadaljujejo in Italija spet pozdravlja turiste, je to poletje obisk regije morda dober način, da dobite občutek o življenju v vasi v Kalabriji.

Tukaj je seznam najbolj slikovitih krajev, v katerih bi lahko živeli.

Civita

Civita, Calabria, Italija
PROFIMEDIA

Sprva se celo govorci italijanščine tukaj lahko počutijo nekoliko izgubljeni. Domačini govorijo čudno zveneče slovansko narečje, imenovano arbereshe.

Skupnost so v 14. stoletju ustanovili Albanci, ki so bežali iz turškega imperija.

Ta mali zaselek s komaj 1000 prebivalci, ki se nahaja na skalnatem območju v narodnem parku Pollino, v katerem so nekoč živeli razbojniki in odpadniki, je “avtentična” Kalabrija.

Soteska reke Raganello, največjega italijanskega kanjona, je posejana s skalami v človeški obliki.

Po serpentinah se spušča do “Hudičevega mostu”. Stare tradicije, bizantinski rituali in posebna hrana tukaj živijo tudi danes.

Stare hiše povezujejo krožne ozke ulice, imenovane “gube”, ki imajo dimnike strašljivega videza, za katere verjamejo, da zadržujejo zlo.

Samo in Precacore

Tu boste doživeli veselje življenja v dveh starodavnih zaselkih. Samo so ustanovili stari Grki, ki so iskali zavetje na hribih, vendar ne predaleč od obale, so pa vas spremenili v njihovo “pristanišče”.

Čas se je tukaj ustavil.

Zjutraj se nad vasjo razteza vonj po novopečenem kruhu in svežem siru, ko ženske zapustijo svoje nizke kmečke kamnite hiše s košarami hrane, tako kot v starih časih.

Najboljši del Samoa je njegov zaselek Precacore, ki se dviga tik pred njim skozi dolino. Od glavnega Samovega trga navzgor do zapuščene vasice vodi mala ovinkasta cesta.

Domačini so po vrsti potresov pobegnili, danes pa se je Precacore vrnili v življenje in poleti zaživi.

Pohodniki, turisti in potomci nekdanjih prebivalcev sem prihajajo, da občudujejo grško-bizantinske ruševine.

Aieta

Aieta
Velvet/WIKIPEDIA

Vas, ki je bila ustanovljena na pepelu grškega naselja, leži blizu prijetnih plaž Maratea in Praia a Mare.

Je majhna, a elegantna. Stanovanja z rdečimi ploščicami se nahajajo ob vznožju veličastne trdnjave s panoramsko ložo.

Renesančne palače in razkošni kamniti portali spominjajo na Toskano sredi Kalabrije.

V gozdu živijo orli in volkovi. Sprehajalne poti vodijo do bližnjih vasi Papasidero, Laino Borgo in Laino castello.

Bova

Bova, Calabria, Italija
PROFIMEDIA

Legende pravijo, da je armenska kraljica to vas zgradila na hribu, kjer so se pasle krave − od tod tudi ime, ki se v italijanščini nanaša na “govedo” (bue).

Zaradi očarljivih panoram obale je ta vas znana kot “naravni balkon” v regiji, ki leži tik ob koncu italijanskega čevlja blizu Sicilije, v osrčju “grške Kalabrije”, ki se je razcvetela z naseljenci iz antične Grčije.

Plemenite kamnite graščine z dodelanimi portali se nahajajo pod ruševinami normanskega gradu.

Ko se sprehajate po ozkih uličicah, še vedno slišite klopot starih statvi. Tradicija tkanja sega tisočletja, na vrhovih bližnjih planin Aspromonte pa še vedno obirajo edinstveno rastlino iz metliških vlaken.

Sveže kozje mleko je naprodaj vsak dan. Festivali etnične glasbe, bizantinska velikonočna zabava s sadnimi okraski in slikovit karneval so vrhunski dogodki.

Caccuri

Caccuri
WIKIPEDIA

Ta spektakularni grad na vrhu hriba, zgrajen kot razgledna točka proti piratskim napadom, gleda na labirint uličic, kamnitih domov in drobnih trgov z zasebnimi vhodi.

Skozi stoletja so nad vasjo vladale močne fevdalne družine, ki so se med seboj ubijale in zastrupljale.

Oljčni nasadi se razprostirajo po hribih in proizvajajo vrhunsko ekstra deviško oljčno olje. Del trdnjave z visokim obzidjem in stolpom, ki se skriva v zbiralniku, je spremenjen v elegantno letovišče.

Albidona

Albidona
WIKIPEDIA

Ta vasica se nahaja na nadmorski višini 850 metrov, vendar se razteza vse do morja in ima čudovit borov gozd ter prijetno plažo s saracenskim stolpom.

Je blizu meje z Bazilikato in Apulijo, zaradi česar je idealno mesto za ogled vseh treh regij in v njej lahko dobite največ od narodnega parka Pollino in tople sončne obale.

10-minutna vožnja z avtomobilom lahko vodi do plavanja ali do hribov.

Legenda pravi, da jo je ustanovil slepi jasnovidec, ki je bežal pred gorečo Trojo. Ruševine razpadajočega gradu gledajo na nasade češenj, mandljev in divjih jabolk. Teren je isti kot ta pri Jonskem morju v Grčiji.

Sant’Agata del Bianco

Sant'Agata del Bianco
WIKIPEDIA

Podeželski utrip je še kako živ v tej zbirki skromnih kmečkih bivališč, kjer debele rumenkaste kamnite stene in pobarvana zelena vrata poskrbijo za vrnitev v preteklost.

Celotna vas in njene grobe tlakovane ulice so lepo urejene. Lokalna pot Palmenti vodi v mrežo starih vodnjakov, zarezanih v skalnata tla.

To je zgodovina na prostem, ki sega v grške in bizantinske čase. Med zabavnimi atrakcijami sta muzej vina in muzej “izgubljenih stvari” iz podeželskega sveta.

Santa Severina

Santa Severina, Calabria, Italija
PROFIMEDIA

Ta vas se dviga na skalnatem območju s pogledom na reko Neto. Zgrajena je v plasteh, odvisno od bogastva: palače bogatejših družin so na vrhu hriba, skromna stanovanja pa spodaj, vkopana v skalo.

V vasi obstaja grško in hebrejsko okrožje.

Tu je krstilnica, najstarejši bizantinski spomenik v Kalabriji, impresivni urejeni grad pa ima podzemlje, okrašeno s freskami, in hleve.

Santa Severina je znana po svojih pomarančah. Vaščani so poimenovani Aranciaru, kar v lokalnem narečju pomeni “oranžarji”. Tu pridelane pomaranče so zaradi rodovitne zemlje in izjemnih hranilnih lastnosti ponos Kalabrije. Iskane so v vrhunskih restavracijah in na sadnih razstavah.

San Donato di Ninea

San Donato di Ninea
RennyDJ/WIKIPEDIA

Ta očarljiva vas je nastala pred grško kolonizacijo in leži v najglobljem območju narodnega parka Pollino v Kalabriji.

Tako oddaljena in skrita med griči, da je komaj kdo zunaj Kalabrije vedel, da obstaja do sedemdesetih let.

Pogled z vrhov je očarljiv – gleda na dve morji: Jonsko in Tirensko.

Ta nedotaknjena in neokrnjena lokacija je dom številnim divjim živalim in rastlinam ter velja za enega največjih italijanskih rezervatov za divjino.

Orhideje rastejo po gorskih poteh, ki vodijo do panoramskih koč. To so nebesa polna kostanjev, kjer se organizirajo priljubljeni sejmi hrane.

Avtorica: Silvia Marchetti, CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!