Presenečeni boste, kateri del dneva naj bi bil v resnici najbolj stresen

Magazin 10. Apr 202318:00
delo
Foto: ROFIMEDIA

Niso vsi deli dneva enako naporni. Po mnenju strokovnjakov se namreč nič ne more kosati z jutri. Zakaj? Preverite v prispevku.

Če so tudi vaša jutra nadvse stresna, se boste z novo študijo z Otoka še kako strinjali.

Ob začetku dneva pogosto zmanjkuje časa. Zajtrk, otroci, priprava za na pot itd. Sto in ena naloga, ki ji navsezgodaj zjutraj nismo vedno kos. Prav jutranji stresorji pa so še posebej nevarni, saj lahko že ob začetku dneva poskrbijo za nivo stresa, ki se tekom dneva le še nadaljuje.

Študija, ki jo je izvedlo podjetje Rescue Remedy iz Velike Britanije, je vključevala 2000 odraslih, ki so za potrebe ankete odgovarjali na vprašanja, povezana s stresom. Rezultati ankete so pokazali, da je za veliko večino najbolj stresen del dneva jutro (v povprečju ob 7.23).

Ob pomoči ankete so strokovnjaki prišli do zanimivih ugotovitev. Ženske namreč, po anketi sodeč, prve stresorje doživijo nekoliko prej kot moški, ob približno 7.50. Moški pa so kot prvi jutranji stres navedli šele uro 8.43, torej skoraj uro pozneje.

jutro
Profimedia

Zakaj je to najbolj stresen del dneva?

Zjutraj je treba narediti veliko – in za to ni veliko časa. Ne glede na to, ali vam promet na poti v pisarno povzroča tesnobo ali vas skrbi, če boste otroke pravočasno spravili v šolo, jutranji čas je brez dvoma eden izmed bolj napetih. A to še zdaleč niso edini jutranji stresorji, ki na nas prežijo navsezgodaj zjutraj.

Že pritiskanje dremeža oz. jutranja budilka poskrbita za ne preveč miren začetek dneva, ki se z iskanjem parkirnega mesta, oblačenjem otrok in polito kavo le še stopnjuje.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.