Pri Splitu na morju posneli nenavaden mrežast vzorec (VIDEO)

Magazin 11. Jan 202318:24 0 komentarjev

Na morju so v torek v bližini Splita opazili zanimiv naravni pojav. Valovi so na gladini ustvarili nenavaden mrežast vzorec, ki je pritegnil veliko pozornosti.

V torek so številni sprehajalci lahko v splitskem zalivu Bačvice na morski gladini opazili zanimiv pojav. Morski valovi so se na površju križali in tvorili mrežast vzorec. Kljub temu da valovi niso bili zelo veliki, je pojav pritegnil veliko pozornosti, saj je spominjal na navzkrižne valove, poroča hrvaški portal Dalmacija Danas.

Takšen pojav se v omenjenem zalivu zgodi pogosto, na družbenih omrežjih pa so fotografije mreže na vodni gladini objavili tudi turisti.

Preberite še: Bralka na Murterju posnela nenavadno žival, kaj pravi strokovnjak

Razloge, ki privedejo do takšnega pojava, je v preteklosti že pojasnjeval raziskovalec z Inštituta za oceanografijo in ribištvo Ivica Vilibić. Kot je povedal za portal Dalmacija Danas, ti valovi nastanejo, ko v tem predelu piha južni veter. “Veter jih proti obali potiska pod kotom 45 stopinj, zaradi plitvega morja pa dobijo posebno obliko,” je povedal Vilibić.

Po njegovem mnenju gre pri pojavih v Bačvicah za odboj med valovi in ne za prave navzkrižne valove. Kot je pojasnil za omenjeni portal, navzkrižni valovi nastanejo takrat, ko se valovi iz enega vremenskega sistema še naprej pomikajo v določeno smer in to kljub spremenjeni smeri vetra. To pa povzroči, da se valovi, ki jih ustvari veter iz nove smeri, premikajo pod kotom in ustvarijo mrežo.

Zanimiv pojav navzkrižnih valov pa s seboj prinaša nevarnost. Tokovi pod morsko gladino so močnejši, kot se zdi na prvi pogled in prav zato se jim čolni in druga manjša plovila izogibajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!