Pri tej starosti naj bi bila spolnost najboljša

Magazin 26. Mar 202317:30
Spolnost
Profimedia

Seveda spolno življenje ne pogojujejo številke, ki so kazalci vaše starosti. Daleč od tega. Kljub temu pa obstaja starost, ko ljudje najpogosteje izražajo zadovoljstvo s svojim spolnim življenjem. Vas zanima, kdaj?

Poročilo spletne platforme Match.com temelji na izpovedi 500 samskih vseh starosti, narodnosti in socialnih položajev, z rezultati pa so strokovnjaki prišli do zanimivih spoznanj. Najbolj zadovoljni s svojim spolnim življenjem so bili namreč moški v starosti 64 let in ženske v starosti 66 let.

Kot so zapisali pri platformi Reader’s Digest, to ne preseneča, v ta namen pa so za komentar poprosili tudi certificirano spolno terapevtko.

”Mislim, da to potrjuje, da odličen seks ne pomeni imeti ”popolno” telo ali biti mlad oz. katerokoli drugo merilo o tem, kakšen bi moral biti seks,” je dejala terapevtka Holly Richmond, ki je prepričana, da izsledki raziskave potrjujejo predvsem to, da je dober seks povezan z dobrim poznavanjem sebe in sposobnostjo, da se dobro počutimo s partnerjem: ”Ljudje, starejši od 50 let, imajo izkušnje in samozavest, da izražajo in uresničujejo svoje spolne želje, kar vodi v boljši seks.”

Spolnost
Profimedia

Seks s staranjem postaja prijetnejši

Raziskava univerze v Michiganu je po drugi strani pokazala, da 85 % spolno aktivnih odraslih poroča, da je seks pomemben dejavnik pri kakovosti življenja. Skoraj 75 odstotkov anketiranih starejših odraslih je potrdilo, da so zadovoljni s svojim spolnim življenjem, medtem ko je kar 54 % žensk menilo, da seks s staranjem postaja prijetnejši.

K temu še dodatno prispevajo dejavniki, kot so upokojitev, ki je povezana z manjšim stresom in več prostega časa, pa tudi odsotnost skrbi o nosečnosti. Poleg tega imajo ljudje v tej starostni skupini dovolj izkušenj, da vedo, kaj hočejo in kako to zahtevati od partnerja.

Čeprav je lahko seks v 60. letih “najboljši”, pa so si strokovnjaki enotni, da imajo ljudje lahko odličen seks kadarkoli v življenju. ”Bolj ‘se naučimo govoriti glasno in se ne bojimo ubesediti svojih spolnih želja in strahov, boljše bo naše spolno življenje,” je prepričana dr. Richmond. Najpomembnejša komponenta je namreč dober odnos med partnerjema.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.