Raziskava: Kaj pomeni, če jokate med gledanjem filma?

Magazin 26. Jan 202214:45
Jokanje
Profimedia

Naj vam ne bo nerodno. Tudi mi smo jokali, ko je umrl Mufasa v Levjem kralju. In sledilo je še veliko filmov in nanizank, pri katerih se marsikomu orosijo oči.

Jok je v resnici nekaj, s čimer bi se morali večkrat izražati. Zdravilen je in moral bi biti tako naraven, kot je naraven smeh. Toda človeštvo je večinoma razvilo nekakšen odpor do joka, kot da je nekaj sramotnega, kar je treba pred drugimi skriti – zaradi česar svoja čustva raje potlačimo in se zapremo vase.

Toda jok ni kazalec šibkosti. Ravno nasprotno, kot pravi raziskava.

Jokamo, ker smo žalostni, jezni ali sočutni. Solze izražajo tudi usmiljenje, hrepenenje in ponižanje. Skozi jok se čistijo naša čustva, ki bi sicer lahko ustvarila blokado, pozneje pa tudi številne težave. Ameriški biokemik, doktor William Fray, ki je nekaj desetletij raziskoval solze, verjame, da so te vitalno sredstvo za odvajanje toksinov, ki jih proizvajamo s stresom.

Kaj pa pomeni, če se zjokate med filmom?

Raziskava je pokazala, da tisti, ki se zjokajo med gledanjem filma, v sebi nosijo pomembno psihološko sposobnost – empatijo. To so osebe, ki so zmožne velike zbranosti in ki so zmožne ponotranjiti vse občutke, včasih tudi fizične bolečine drugih. Pa čeprav ne gre za resnično osebo ali resnično zgodbo (v primeru filmov).

Potek raziskave

Da bi ugotovili, ali film lahko sproži izločanje oksitocina, nevropeptida, ki uravnava empatijo, je ekipa dr. Paula J. Zacka, profesorja z univerze Claremont Graduate, oblikovala poseben eksperiment, v katerem so si udeleženci ogledali videoposnetek iz otroške bolnišnice St. Jude iz Tennesseeja.

  • Ena skupina je videla del, v katerem oče spregovori o svojem štiriletnem sinu Benu, ki ima neozdravljivega raka na možganih. Medtem ko oče razlaga zgodbo, se deček igra v ozadju.
  • Druga skupina si je ogledala del, v katerem Ben z očetom obišče živalski vrt.

Pri tistih, ki so videli prvi, zelo čustveni del videa, so izmerili 47-odstotno povišanje ravni oksitocina v krvi. In empatija je bila močno povezana s porastom oksitocina, piše dr. Zack.

Zanimivo: Oksitocin aktivira predel v možganih, zaradi katerega nam je mar za druge, tudi za popolne neznance. Presenetljivo je, da se oksitocin vključi že ob najmanjšem namigu, da se nekdo želi povezati z nami.