Raziskava: Polnilnic za e-avtomobile drastično premalo!

Magazin 11. Jul 202214:30 0 komentarjev
Volkswagen e-up!
Volkswagen

Evropa se pripravlja na lokalno brezogljično mobilnost. Toda polnilna infrastruktura zaostaja - do 2030 bi morali zgraditi kar 6,5 milijona polnilnic ...

polnilnica
Daimler

Zdaj je torej bolj ali manj dokončno, da po letu 2035 znotraj Evropske unije ne bo mogoče kupiti novega avtomobila z motorjem na notranje zgorevanje (z izjemami za vodik in sintetična goriva). Čez dobrih 12 let bo torej na smetišče zgodovine romala tehnologija, ki je poganjala osebno mobilnost na stari celini kakšnih 150 let. Ker so tudi proizvajalci novo tehnologijo že sprejeli in postopoma opuščajo tehnologijo notranjega zgorevanja, ta del ni dvignil prevelikega prahu.

Seveda pa bo treba vse električno gnane avtomobile, ki bodo do 2035 v večini, tudi napajati. Že za doseganje cilja Fit for 55 predvideva zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov za 55 odstotkov do leta 2030 (glede na leto 2021), zato bo treba prodajo električnih avtomobilov drastično pospešiti, to pa tudi pomeni, da bo po drugi strani treba pripraviti ustrezno polnilno infrastrukturo (in zagotoviti čisto električno energijo).

Bistveno premalo polnilnic za optimistične cilje

električno vozilo
Bobo

Združenje proizvajalcev vozil (ACEA) je prav zato nedavno objavilo študijo, v kateri avtorji ugotavljajo, da v Evropi ne le resno manjka polnilnic in da gradnja novih poteka prepočasi, ampak da so te tudi dramatično neenakomerno razporejene po EU.

Če bi torej v EU želeli doseči cilj zmanjšanja izpustov za 55 odstotkov, bi morali imeti do takrat zgrajenih in operativnih 6,8 milijona (!) polnilnih mest, trenutno jih je 307.000. Torej bi morali v osmih letih za kar 22-krat povečati število polnilnic. Pri čemer je treba dodati, da se je v petih letih število polnilnic vendarle povečalo za 160 odstotkov.

Največ na zahodu, na Cipru le 57 polnilnic

Poleg tega so polnilnice tudi neenakomerno porazdeljene, kjer je predvsem videti jasen razkorak med razvitim in bogatim zahodom in nezainteresiranim vzhodom. Približno 50 odstotkov vseh polnilnic v EU je skoncentriranih v le dveh državah – Nemčiji in Nizozemski. Pri tem jih imajo slednji na primer toliko kot 23 vseh drugih članic EU skupaj.

Po drugi strani jih je na celotnem Cipru le 57, na Malti 98, v Litvi 207 … Koliko natančno jih je v Sloveniji, ni znano, po analizi ACEA pa se v Sloveniji, ki predstavlja 0,5 odstotka površine EU, nahaja 0,4 odstotka vseh polnilnic, kar sploh ni slabo razmerje glede na velikost naše države. Ta podatek tudi sovpada z oceno, da jih je pri nas okoli 800.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!