Razstava iztrebkov v Londonu: “Videti so kot sladice”

Magazin 08. Okt 202319:44 0 komentarjev
drek, iztrebek
Foto: PROFIMEDIA (Fotografija je simbolična.)

Majhni kot grozdje, velikanski kot kebab, v obliki ostrig ali pa bleščeči kot čokoladne rozine. V Londonu si lahko po novem obiskovalci ogledajo zares nenavadno razstavo: The Origin of the Faeces: Poo at the Zoo oziroma Izvor iztrebkov: kakci iz živalskega vrta. Na razstavi so na ogled kakci 120 različnih živali, ki jih je avtorica in nekdanja oskrbnica živalskega vrta Tracey Lee zbirala kar 20 let, a iztrebka enega sesalca nikakor ne želi vključiti med razstavne eksponate.

“Videti so kot sladice iz oddaje Bake Off, (Bake Off je priljubljena oddaja, v kateri tekmovalci pripravljajo slaščice, op,.a),” pravi umetnica in nekdanja oskrbnica živalskega vrta Tracey Lee, ki je v Londonu odprla prav posebno in nenavadno razstavo: javnosti je na ogled postavila zbirko živalskih iztrebkov.

Razstava je rezultat več kot 20-letnega zbirateljstva, ki se je začelo, ko se je Tracey Lee, ko je v živalskem vrtu delala še kot oskrbnica, morala posloviti od svoje najljubše slonice Geethe. Nekega večera leta 2001 je morala slone spraviti na tovornjake, da bi jih prepeljala iz londonskega živalskega vrta v sestrski živalski vrt, kjer bi imeli več prostora.

“Ko delaš s temi živalmi, se vanje zaljubiš. Postanejo tvoja družina,” je pojasnila za Guardian. “Z njimi si od pol osmih zjutraj do pol šestih zvečer. Če zbolijo, ostaneš z njimi čez noč. Z njimi si tudi za božič. Spomnim se, da sem bila zelo žalostna, ko je tovornjak z mojimi slonjimi prijatelji odpeljal v temo. Bilo je grozno. V roke sem vzela enega od Geethinih kakcev, ga držala v rokah in si mislila: “To je vse, kar mi je ostalo od Geethe.””

Tracey Lee se je sicer umetniškega potenciala, ki ga imajo iztrebki, zavedla v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je kot skrbnica slonov zbirala slonji gnoj za umetnika Chrisa Ofilija in ga sušila v kotlovnici živalskega vrta.

Ko so morali v bolj prostoren živalski vrt preseliti tudi nosoroga Rosie in Jos, je Tracey domov odnesla še en spomin. “Pobrala sem Josov kakec in ga v kotlovnici postavila poleg slonjega. Vem, da se sliši čudno, a tako se je začelo.”

živali
Foto: PROFIMEDIA (Fotografija je simbolična.)

V naslednjih dveh desetletjih je Lee dopolnjevala svojo zbirko, sušila iztrebke, jih shranjevala v prijateljevem skednju in v svoji lopi na vrtu. Obiskovala je celo prijatelje, ki so delali v drugih živalskih vrtovih, in domov odhajala s polnim avtomobilskim prtljažnikom.

Še več: da bi bili kakci na razstavi videti čim bolj avtentično, jih je na podlago vrgla z iste višine, kot je zadnja plat dotične živali. Čeprav so iztrebki na razstavi brez vonja, pa so menda prava paša za čutila.

Gnoj okapijev iz družine žiraf je videti kot bleščeče čokoladne rozine. Iztrebki zebre so enake oblike in velikosti kot ostrige, meni Lee, iztrebki galapaške želve pa kot velikanski paglavec ali spermij. Slonji kakci so presenetljivo majhni, a jih slon proizvede deset ali več, najbolj nenavadni iztrebki pa pripadajo Zairi, eni od najbolj cenjenih goril v londonskem živalskem vrtu, ki je umrla pred tremi leti. Po besedah Tracey Lee so namreč videti kot velikanski kebab.

“Zaire je bila zabavna, inteligentna in čudovita,” pravi Lee. “Bila je zelo požrešna, da bi dobila najboljše koščke hrane, pa je s poti odrinila vsakogar. In ker je toliko pojedla, je proizvedla res velike kakce.”

Razstava vključuje tudi iztrebke ogroženih ptic, plazilcev in nevretenčarjev. Najbolj smrdeči – preden so jih seveda posušili – so pripadali afriškemu divjemu psu. Najmanjše pa je proizvedel polž vrste Partula, ki je v naravi izumrl, njegovo populacijo pa poskušajo povečati z gojenjem v ujetništvu. Njegovi kakci so veliki kot grozdne peške.

Robin Hutchinson, ki v sklopu The Community Brain organizira razstavo, je za Guardian poudaril: “To je odlična razstava, saj obiskovalcem omogoča, da se pogovarjajo o kakanju – in to je nekaj, kar je zanimivo za ljudi vseh starosti. Še posebej si želim, da bi s Traceyjino neverjetno razstavo mlade seznanili z resničnimi težavami, ki pestijo naravo.”

V celotni zbirki pa en sesalec ni zastopan. “Edini, ki ga še nisem predstavila, je človek,” pravi Lee. “In prosim, ne sprašujte. Nikakor!”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!