Recept: sadni kruh s hruškami in suhimi figami

Magazin 29. Nov 202108:00 > 09:04 0 komentarjev
sadni kruh
Profimedia

Sadni kruh je v tem predprazničnem času odlična ideja, ko se najavijo gostje. Lahko ga pripravite že prej, skuhate kavo ali čaj in vsem posladkate dan. Namesto bananinega kruha tokrat pripravite hruškovega s figami in rozinami.

Sadni kruh ali kolač s hruškami in suhimi figami bo brez dvoma uspel prav vsakemu. Še najbolj zamudno je čakanje med vzhajanjem testa, zato si lahko vmes mirno ogledate kakšen del priljubljene serije na Netflixu. Če nimate hrušk, lahko seveda uporabite tudi jabolka, z malo domišljije pa dodajate tudi druge sestavine, na primer koščke črne čokolade, odličen je tudi suhi mango ali papaja.

Za 3 zavitke potrebujete:

  • 250 g hrušk
  • 100 g suhih fig
  • 2 žlici rozin
  • 50 g kandirane pomarančne lupinice
  • 100 g lešnikov
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 2 žlici ruma
  • 1 žličko mletega cimeta

Za testo:

  • 40 g kvasa
  • 1 žličko sladkorja
  • 500 g moke
  • 200 ml mleka
  • ščepec soli
  • 2 rumenjaka
  • 60 g masla
  • maščobo za pekač
  • 1 rumenjak + 1 žlico mleka
  • sladkor v prahu

 Postopek:

1. Umijte hruške, prepolovite jih in jim odstranite peščišče. Nato jih 5 minut dušite v majhni količini vode. Ko se ohladijo, jih zrežite na majhne koščke in stresite v skledo. Dodajte drobno sesekljane fige, rozine, pomarančno lupinico in sesekljane lešnike. Primešajte javorjev sirup, rum in cimet in pustite počivati na sobni temperaturi, najbolje čez noč.

2. Zmešajte kvas, sladkor, 2 žlici moke in 3 žlice mleka. Na toplem pustite vzhajati 5 do 10 minut. Moko presejte v skledo. Dodajte sol, rumenjaka, kvašeno mešanico in ohlajeno stopljeno maslo. Nato primešajte še mlačno mleko ter zgnetite mehko in voljno testo. Na toplem naj vzhaja približno 30 minut.

3. Iz sadne mešanice iztisnite odvečno tekočino in jo vgnetite v polovico testa.

4. Testo razdelite na 3 dele. Vsakega razvaljajte v pravokotnik in prekrijte s tretjino nadeva. Zvijte v zvitke. Položite jih v namaščen pekač in pustite vzhajati 30 minut. Nato jih premažite z mešanico jajca in 1 žlice mleka. Testo na več mestih prebodite z vilicami in ga za 30 minut postavite v hladilnik. Nato ga 40 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po peki naj se ohladi, nato štruce zavijte v aluminijasto folijo in pustite počivati najmanj 24 ur.

5. Na koncu lahko kruh bogato posujete s sladkorjem v prahu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!