Redek ptič spet na obisku v Sloveniji (VIDEO)

Magazin 03. Okt 202315:51 5 komentarjev
klavžar. Cerkniško polje
Foto: Zoran Vidrih/FACEBOOK (zajem zaslona)

Na Cerkniškem polju je fotograf opazil ptico, ki je pri nas že izumrla in tukaj ne gnezdi več, pride pa občasno na obisk.

Maja letos smo pisali o tem, da je na okenski polici v Postojni vedril klavžar, ptič iz vrste, ki je nekoč pri nas živela, zdaj pa je že več kot 400 let izumrla – torej tukaj ne gnezdi več.

Grivasti ibis, kot mu tudi pravijo, je ptica selivka, ki živi v pustih, polpuščavskih in skalnatih življenjskih okoljih. Je ogrožena vrsta, ki je bila včasih bolj razširjena po Srednjem vzhodu, Severni Afriki in na ozemljih vse do Alp, zdaj pa je stalno naseljen le v Maroku, Turčiji in Siriji. Ponovno ga poskušajo naseliti tudi v Avstriji, zato ga zadnje čase vse pogosteje opažamo tudi pri nas.

Tokrat ga je bilo moč opaziti na Cerkniškem polju, kjer ga je s kamero ujel lokalni fotograf. Kot je videti na video posnetku, se ptič človeka ne boji in mirno stopiclja po travišču ter počne, kar pač klavžarji na travnikih počnejo.

Iz komentarjev je moč razbrati, da se ptič tukaj ni pojavil prvič in da je verjetno na poti v Italijo, kjer klavžarji prezimujejo. Alen Ploj iz Društva za opazovanje preučevanje ptic Slovenije pa ga je celo prepoznal. “Samec Paride izvaljen 2018,” je zapisal.