Rekordne temperature morja: toplo kot v jacuzziju

Magazin 26. Jul 202313:43 0 komentarjev
Florida, temperatura morja, rekord
Accuwather/NOAA (zajem zaslona)

Temperatura vode na konici Floride je dva dni zapored presegla 37 stopinj. Rekordno toplo je tudi Sredozemsko morje.

Temperatura vode, ki jo je na globini 1,5 metra izmerila boja v Manatee Bayu na jugu Floride, je v nedeljo zvečer dosegla 37,9 stopinje, dan pozneje pa kar 38,4 stopinje, poroča Associated Press.

Meteorologi pravijo, da bi to lahko bila najbolj topla morska voda, kar so jo kdaj izmerili. Čeprav uradne evidence o temperaturi površja morske vode ne obstajajo, je študija iz leta 2020 kot najvišjo izmerjeno navedla 37,6 stopinje, ki so jo tistega leta izmerili v Kuvajtskem zalivu. Ali temperature, izmerjene na Floridi, ustrezajo pogojem za nov rekord, meteorologi še preverjajo.

Meteorolog ameriške Nacionalne vremenske službe George Rizzuto meni, da je rekord verjeten, ker so tudi druge boje v bližini izmerile temperaturo v razponu od 36,7 do 37,2 stopinje. Jeff Masters, meteorolog in nekdanji vladni znanstvenik, pa je tvitnil, da je bila nova meritev opravljena blizu kopnega, kjer pa “kontaminacija meritve z učinki zemlje in organskimi snovmi v vodi lahko razveljavi zapis”. “Če ni fotografskega dokaza, da v okolici ni bilo drugega materiala razen vode, bo težko preveriti odčitek in ga šteti za veljavnega,” je dodal na družbenem omrežju.

Proizvajalec jacuzzijev, po katerem imajo masažne kadi in bazeni tudi ime, na svoji spletni strani svetuje, da je idealna temperatura vode v kadi oziroma bazenu za masažo med 37,7 in 38,8 stopinje.

Temperatura prijetna za ljudi, smrtonosna za korale

Mogoče bi se komu zdelo, da so temperature, podobne tistim, ki jih svetujejo za jacuzzije, prijetne, pa so uničujoče za morski živelj.

Le dobrih 40 kilometrov od območja, kjer so izmerili omenjene temperature, so znanstveniki opazili uničujoče učinke dolgotrajne vroče vode, ki obkroža Florido – beljenje koral, in nekaj območij, kjer so popolnoma odmrle, kljub prizadevanjem, da bi jih rešili. Koralni grebeni so eno od biološko najbolj raznovrstnih ekosistemov v naravi, saj na njih in okoli njih najdemo četrtino vseh morskih vrst, kar je primerljivo z biotsko raznovrstnostjo tropskih deževnih gozdov, poroča ameriška nacionalna uprava za oceane in ozračje.

korale, beljenje koral, ekologija, klimatske spremembe
Uničujoče beljenje koral/TWITTER@ NOAA Coral program

Rekord presežen tudi v Sredozemlju

Novi rekord pa so v ponedeljek postavili tudi v Sredozemskem morju, poroča portal sciencealert.com.

Med izjemnim vročinskim valom je morje doseglo najvišjo temperaturo, so sporočili španski raziskovalci. “Dosegli smo nov rekord v srednji dnevni temperaturi morske površine Sredozemskega morja – 28,71 stopinje,” je sporočil španski Inštitut za pomorske znanosti. S tem je bil presežen prejšnji, skoraj 10 let star rekord iz avgusta 2003, ko je srednja dnevna temperatura morske površine znašala 28,25 stopinje Celzija.

Temperature morja na slovenski obali danes segajo od 25,9 stopinje pri boji v Tržaškem zalivu do 26,5 v Kopru, poroča spletna stran po-sloveniji.com. Na Hrvaškem pa je najtoplejša voda na Mljetu, 29 stopinj, v Malem jezeru na tem otoku pa kar 29,8 stopinje. Poročali pa smo že, da so temperature morja na Jadranu letos presegle 30 stopinj Celzija. Doslej najvišja temperatura na koprski postaji, ki jo merijo na globini enega metra, je sicer znašala 31,6 stopinje Celzija.

Najbolj vroč julij v tisoč letih?

Julij 2023 je na dobri poti, da bo absolutno najbolj vroč mesec v zgodovini, pa tudi najbolj vroč v potencialno tisočih letih, pravi Nasin klimatolog Gavin Schmidt, piše sciencealert.com. “Po vsem svetu smo priča spremembam brez primere,” je dejal prejšnji teden, “pri čemer so rekordi padli na kopnem in v morju, posledice pa je mogoče pripisati predvsem podnebnim spremembam, ki jih je povzročil človek.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!