Močno se je ogrelo tudi morje, temperature narasle do 30 stopinj Celzija

Slovenija 18. Jul 202314:34 > 14:56 0 komentarjev
Vročina in plaža
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Vročinski val v Sredozemlju je ogrel ne le kopno. Močno so narasle tudi temperature morja, ki so ponekod na Jadranu tik pod 30 stopinjami Celzija.

Izjemna vročina, ki v zadnjih dneh pesti Sredozemlje, vključno s Slovenijo in Hrvaško, je povzročila tudi skokovit dvig temperatur morja ob Jadranski obali. Te se na nekaterih delih Jadrana danes bližajo 30 stopinjam Celzija. V Kopru je tako temperatura morja že presegla 29 stopinj Celzija.

Kot so za STA danes povedali na Arsu, je bila v ponedeljek zvečer temperatura morja, izmerjena na referenčni postaji Koper, 29,2 stopinje Celzija, danes zjutraj pa se je morje ohladilo na 28,3 stopinje Celzija. Doslej najvišja temperatura na koprski postaji, ki jo merijo na globini enega metra, je sicer znašala 31,6 stopinje Celzija, so dodali.

Zelo toplo je tudi morje ob hrvaški obali. Hrvaški hidrometeorološki zavod je zaradi vročinskega vala danes izdal rdeče opozorilo za celotno obalo.

V Pulju je imelo morje že ob 8. uri zjutraj 29 stopinj Celzija, na Krku in v Crikvenici pa 28, kažejo podatki hrvaškega hidrometeorološkega zavoda. Najtoplejše je Malo jezero na Mljetu, kjer je imela voda zjutraj 29,3 stopinje.

Na Rabu, v Rovinju in Splitu so morske merilne postaje pokazale 27 stopinj, v Dubrovniku 26,5, v Zadru pa 26,6 stopinje. Najhladnejše je bilo morje ob Hvaru, Komiži in Šibeniku s 25 stopinjami.

Kot piše časnik Jutarnji list, so na Hrvaškem rekordno temperaturo morja izmerili 30. julija 2015, ko je imela voda v Malem jezeru na Mljetu 31,1 stopinje.

Dnevne temperature na Hrvaškem se bodo danes v notranjosti države gibale med 30 in 35 stopinjami, na Jadranu ter v notranjosti Istre in Dalmacije pa celo do 39 stopinj. V sredo naj bi se nekoliko ohladilo, najvišje dnevne temperature bodo po napovedih meteorologov dosegle 36 stopinj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!