Vesela novica: risinja Aida ima tri mladiče

Magazin 25. Avg 202113:05 > 14:18 0 komentarjev
Ris
Mateja Mohorič

Risinja Aida, ki so jo k nam preselili iz Romunije, ima tri mladiče. Sredi avgusta sta jo ob gozdni poti na območju Jelovice namreč opazili pohodnici. Glede na podatke iz njene telemetrične ovratnice so mladiči stari dober mesec dni.

Potem ko so konec aprila v okviru projekta LIFE Lynx na Gorenjsko preselili pet risov iz Romunije in Slovaške, sta pohodnici na Gorenjskem opazili risinjo Aido in njene tri mladiče.

“Najprej sva mislili, da gre za mlade lisice, ampak sva hitro ugotovili, da so risji mladiči. Presenečenje je bilo še toliko večje, ko sva videli še njihovo mamo, ki je mlade rise prenesla na varno. Dogajanje sva opazovali iz varne razdalje, da risov ne bi preveč vznemirjali,” sta povedali pohodnici Mateja Mohorič in Petra Lorber.

Strokovnjaki omenjenega projekta so potrdili, da se je risinja Aida takrat res zadrževala ob gozdni poti na območju Jelovice. Glede na podatke iz njene telemetrične ovratnice so mladiči stari dober mesec dni.

Vsi mladiči ne preživijo do odrasle dobe

Kot pojasnjujejo v projektni skupini LIFE Lynx, so srečanja z risi v naravi, še posebej z mladiči, zelo redka. “Ob srečanju je pomembno, da živali ne vznemirjamo, saj so prvi meseci po skotitvi ključni za preživetje mladičev. V tem času risinje svoje mladiče pogosto prestavljajo med več različnimi brlogi, saj s tem zmanjšajo možnost, da bi jih prek njihovega vonja zaznali potencialni plenilci. Vsi mladiči v naravi ne preživijo do odrasle dobe – v prvem letu starosti je njihova smrtnost okoli 50-odstotna,” so ob tem dodali.

Ris
Mateja Mohorič

Preživetje mladih risov bodo spremljali tudi s pomočjo monitoringa s fotopastmi. “Ravnokar smo začeli novo sezono monitoringa risov s fotopastmi v Sloveniji v okviru projekta LIFE Lynx in nekaj kamer bomo postavili tudi na Gorenjskem. S pomočjo fotopasti bomo lahko ugotovili, ali sta se v tej sezoni razmnoževali tudi Julija in Lenka, ki sta bili prav tako spomladi izpuščeni na Gorenjskem,” je še povedal koordinator projekta Rok Černe z Zavoda za gozdove Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!