Robot navdušuje splet: poglejte njegov obraz, ko se prebudi

Magazin 11. Jan 202206:25 > 06:43 0 komentarjev

Smeh, presenečenje, radovednost, zvedavost, negotovost in pozdrav. Vse to je v prvi minuti "življenja" z mimiko izrazil najnaprednejši humanoid Ameca, ki ga je izdelalo britansko podjetje Engineered Arts. Po besedah slovenskega strokovnjaka Aleša Udeta razvoj humanoidov še vedno ostaja eden največjih problemov sodobne znanosti.

Ustanovitelj britanskega podjetja Engineered Arts Will Jackson je ob prvem “prebujanju” robota po imenu Ameca, ki v zadnjih dneh navdušuje splet, pojasnil, da je namen izdelave tovrstnih robotov interakcija med ljudmi in roboti. “Človeški obraz je visokofrekvenčno komunikacijsko orodje, zato smo naredili te ekspresivne robote,” je povedal v predstavitvenem videu.

V podjetju so veliko pozornosti namenili razvoju programske opreme, na kateri temelji umetna inteligenca: aplikacij, glasovne prepoznave, sistema vida, prepoznave obraza, prepoznave glasu, pa tudi razvoju strojne opreme, ki “nosi” umetno inteligenco. Pri razvoju strojne opreme – torej telesa robota – so po besedah Jacksona želeli ostati spolno in rasno nevtralni ter ustvariti humanoida, ki ima osnovne človeške karakteristike izraznosti. Zato so njihovi obrazi sivi.

Profimedia

Prosim, ponovite vprašanje

V podjetju Engineered Arts so poudarili, da je bilo veliko pozornosti namenjene nebesedni komunikaciji, izraznosti, gestikulaciji, ki lahko pove več kot tisoč besed. “Nismo želeli ustvariti robota, ki bo govoril: ‘Prosim, ponovite vprašanje’,” je povedal Jackson. Pri načrtovanju so razmišljali, kako bi moral delovati robot, če bi ga želeli poslati na sestanek na drugi konec sveta.

Cena robota se začne pri 100.000 funtih (približno 119.00 evrov) in je odvisna od tega, kakšne so končne želje naročnikov. Med naročniki podjetja je tudi muzej voščenih lutk Madame Tussauds Šanghaj, izraelski muzej znanosti, tehnologije in vesolja ter znanstveni muzej Gwacheon iz Seula.

Osebni arhiv, Aleš Ude

Ude: Izraznost je njegova glavna prednost

Da je zmožnost obraznih kretenj dodana vrednost tega humanoida, je ob ogledu videa za N1 poudaril tudi dr. Aleš Ude, vodja oddelka za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko na Institutu Jožef Stefan (IJS). Prav izboljšana mimika bi po njegovih besedah morala pomagati pri komunikaciji in sodelovanju robota z ljudmi.

Pri tem pa dodaja, da še vedno ostajajo nerešeni glavni problemi humanoidne robotike: “Na primer zmožnost prilagajanja in delovanja v neznanih okoljih in učenja, manjkajo pa tudi preostale višje nivojske kognitivne zmogljivosti.”

“Eden največjih problemov sodobne družbe”

Ude pojasnjuje, da je razvoj humanoidnih robotov “eden največjih problemov sodobne znanosti”. Humanoidni roboti so potencialno uporabni kot človekovi sodelavci in partnerji ter tako prispevajo k reševanju različnih težav današnjega časa, na primer starajoče se družbe.

Ob tem pa opozarja, da bodo v namen sodelovanja s človekom uspešni le, če bodo znali opravljati mnogo različnih nalog in se sporazumevati z ljudmi na naraven način. “Do tega pa je še daleč, in tudi ustvarjalci Amece so naredili le majhen korak proti temu,” je še dodal.

Prihaja tudi Muskov robot

Lani je ustanovitelj Tesle Elon Musk povedal, da se tudi Tesla ukvarja z razvojem svojega humanoida. Prototip naj bi predstavili letos. Po poročanju medijev je cilj Teslinega humanoida “izničiti nevarne, ponavljajoče se in dolgočasne naloge”. Ude ob tem poudarja, da je vključitev vodilnih tehnoloških podjetij, kot je Tesla, v humanoidno robotiko, dobra.

Njihova prednost je, tako Ude, da lahko izdelajo celo serijo prototipov, kar je pomembno pri testiranju in optimizaciji humanoidnih robotov. “V preteklosti je Honda s svojim robotom Asimo veliko prispevala k razvoju humanoidne robotike,” je še dejal.

Profimedia

Humanoidni robot tudi v Sloveniji

Inovatorji si že stoletja prizadevajo ustvariti robota, ki bi bil podoben človeku. Že Leonardo da Vinci je imel svoje načrte “mehanskega viteza”. Prvi humanoidni robot je bil narejen v Dresdnu leta 1810.  Takrat je Friederich Kaufmann naredil vojaka s trobento. Na prelomu tisočletja je japonska Honda predstavila svojega robota Asimo, ki je bil označen za najbolj naprednega humanoidnega robota. Pred dvema letoma so na YouTubu navduševali plešoči roboti Boston Dynamics, ki si jih lahko ogledate v spodnjem videu.

Humanoidni roboti so navzoči tudi v Sloveniji. Prva humanoidna robotka Vita govori angleško in je “sodelavka” muzeja vesoljskih tehnologij v Vitanju. Predvidoma maja letos pa bo na UKC Maribor začel “delati” poseben socialno-medicinski robot Frida (ta bo govorila slovensko). Gre za posebno evropsko pilotno raziskavo, ki se ukvarja z vprašanjem, kakšne bodo bolnišnice prihodnosti.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!