Ruska operna zvezda Ana Netrebko in soprog Yusif Eyvazov odpovedala koncerte

Magazin 05. Mar 202211:15 0 komentarjev
Ana Netrebko
Profimedia

Potem ko so v Scali odpovedali sodelovanje z ruskim dirigentom Valerijem Gergijevim, se mora milanska operna hiša zdaj znajti tudi brez ruske sopranistke, velike svetovne zvezde Ane Netrebko. Pevka in njen mož, sicer Azerbajadžanec Yusif Eyvazov, sta sicer odpovedala tudi vse svoje koncerte v prihodnjih mesecih.

Ana Netrebko, ki ima tudi avstrijsko državljanstvo, je najprej odpovedala svoj koncert na Danskem, potem še nastop v operi Adriana Lecouvreur, ki bo v Scali na sporedu 9. marca. Pevka je vse govorice, da odpoveduje koncerte zaradi zdravja, zanikala, in povsem po resnici povedala, da se ji trenutno kot Rusinji ne zdi čas za petje, na svoji Facebook strani pa je poudarila, da ni prav, da se umetnike ali druge javne osebnosti sili, da javno izražajo svoja politična mnenja in obsojajo svojo domovino. “To bi morala biti svobodna odločitev. Tako kot številni moji kolegi tudi jaz nisem politična oseba. Nisem politični strokovnjak. Sem umetnica in moj cilj je združiti ljudi prek političnih meja,” je zapisala diva.

Milanski župan in predsednik fundacije, ki upravlja Scalo, Giuseppe Sala ter intendant Scale Dominique Meyer sta namreč v petek od 68-letnega maestra Gergijeva zahtevala jasno stališče do vojne v Ukrajini. “Nismo prejeli odgovora. Prosili smo ga, naj se jasno distancira od te vojne,” je v ponedeljek povedal Sala. Po izteku ultimata je bil Gergijev umaknjen iz uprizoritve opere Čajkovskega Pikova dama. Še vedno ni jasno, kdo ga bo nadomestil na petih izvedbah opere.

Ana Netrebko je še zapisala: “Sem proti tej vojni. Sem Rusinja in ljubim svojo državo, vendar imam veliko prijateljev v Ukrajini. Zaradi bolečine in trpljenja, ki ju doživljam, se mi trga srce. Želim si, da se ta vojna konča in da ljudje živijo v miru. Za to upam in molim.”

Zaradi situacije se trenutno oba z možem umikata z odrov: “Po temeljitem premisleku sem sprejela izjemno težko odločitev, da se do nadaljnjega umaknem iz koncertnega življenja,” je sporočila preko organizatorja koncertov: “Zdaj ni pravi čas za nastopanje in muziciranje. Upam, da bo moje občinstvo razumelo to odločitev.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!