Kanadski igralec obsojen na dosmrtno ječo zaradi umora mame

Magazin 23. Sep 202215:37 0 komentarjev
Ryan Grantham
Profimedia

Ryan Grantham, znan po vlogi v seriji Dnevnik nabritega mulca (Diary of a Wimpy Kid) in seriji Riverdale, je marca 2020 priznal krivdo za umor druge stopnje - umoril je svojo mamo, Barbaro Waite.

24-letniku so v Vancouvru izrekli dosmrtno ječo. Kanadski CBC poroča, da ne bo upravičen do pogojnega izpusta 14 let. Sodnica Kathleen Ker je po poročanju medijev dejala, da so vznemirljive izjave svojcev žrtve, kot je storilčeva sestra pokazala, da je tragedija močno vplivala na njihova življenja. Dodala je, da je igralca rešilo to, da se je dovolj zavedal, kaj je storil, in ni pobegnil. Glede njegovega mentalnega stanja je opozorila, da je imel težave že tedne prej, preden je pritisnil na sprožilec in gledal nasilne posnetke na temnem spletu. V zaporu se zdravi na psihiatričnem oddelku in njegovo mentalno stanje naj bi se izboljševalo.

Njegov odvetnik Chris Johnson je po poročanju CTV dejal, da Ryan Grantham ni presenečen nad obsodbo. “Mislim, da je predvideval kakšna bo obsodba, zaradi celotne stvari je precej zaskrbljen. Je dokaj majhna oseba in prepričan sem, da je to zanj zastrašujoča in strašljiva misel, da bo šel v zapor.”

Zvezdnik je bil star 21 let, ko je ustrelil svojo mamo v glavo, ko je igrala klavir. Po umoru 31. marca 2020 je domnevno načrtoval še umor kanadskega premierja Justina Trudeauja. Svoj avto je natovoril s tremi pištolami, strelivom, 12 molotovkami, zalogami za kampiranje in zemljevidom z navodili do koče Rideau, kjer je Trudeau živel z družino, je takrat poročal CBC. Nikoli ni prišel do premierjeve rezidence, temveč je odšel na sedež policije v Vancouvru, da bi se predal.

Tožilka Michaela Donnelly se je sklicevala na dve psihiatrični poročili, ki sta pokazali, da je igralec v mesecih pred zločinom preživljal intenzivno obdobje klinične depresije, poroča CBC. Poročila so po poročanju CBC tudi pokazala, da je Grantham doživljal željo po nasilju in samomoru. CBC je dodal, da poročila pravijo, da se je odločil ubiti svojo mamo, da bi ji prihranil videti nasilje, ki ga je nameraval zagrešiti.

Complex je poročal, da je Granthamova sestra Lisa Grantham njuno mamo našla 1. aprila. Lisa je sodišču delila izjavo o vplivu na žrtev in povedala, da je bila njena mati, ki se je borila z rakom, njena najboljša prijateljica. “Bila je ranljiva in Ryan ji ni dal nobene možnosti, da bi se branila. Boli me, ko vem, da je bil nevaren za njeno življenje,” je dejala. Tako ona kot mamina sestra sta na sodišču povedali, da se bojita njegove izpustitve iz zapora.

Na sodišču je obtoženi povedal: “Boli me dejstvo, kako sem zapravil življenje. V situaciji, ki je tako grozljiva, se zdi opravičilo popolnoma brez pomena. Pa vendar, zelo mi je žal, dejanje obžalujem z vsakim delčkom svoje biti.”

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!