Sadež, ki po besedah strokovnjakov podaljšuje življenje

Magazin 06. Avg 202212:00 0 komentarjev
sladoled
Profimedia

Ne glede na to, ali ga dodate v jutranji smuti ali kosmiče ali si ga privoščite za malico, borovnice niso le okusne, temveč dobre tudi za vaše zdravje. Kljub svoji majhnosti so namreč zakladnica vitaminov in preostalih pomembnih elementov, ki blagodejno vplivajo na vaše zdravje.

Borovnice so, tako kot vrsta sadja in zelenjave, prava zakladnica antioksidantov. Slednji pomagajo v boju s prostimi radikali in ščitijo pred boleznimi.

Telo je ob vnetjih bolj dojemljivo za razvoj bolezni, po raziskavah sodeč, pa antioksidanti zmanjšajo oksidativni stres in vnetja ter s tem ščitijo naše zdravje. V borovnicah najdemo veliko antioksidanta antociana, ki zmanjšuje proste radikale in preprečuje razvoj bolezni, kakršne so bolezni srca in ožilja, diabetes tipa II … Prav po zaslugi antociana pa imajo borovnice tudi tako privlačno modro vijoličasto barvo.

Vitamin C
Profimedia

Eden najpogostejših vzrokov za smrt v zahodnem svetu so srčno-žilne bolezni. Borovnice pripomorejo k zmanjševanju slabega LDL-holesterola v krvi. Slednji se namreč nalaga v arterijah in onemogoča pretok krvi, sploh ob pomanjkanju dobrega HDL-holesterola, ki bi ga preusmeril nazaj v jetra. Raziskava v The Journal of Nutrition  je pokazala, da so imeli tisti, ki so uživali borovnice, 27 odstotkov nižje vrednosti LDL-holesterola od preostalih udeležencev.

Stabilizirajo nivoja sladkorja v krvi in holesterola

Borovnice so po drugi strani tudi odličen vir vlaknin. Po podatkih JAMA Network prehrana, bogata z vlakninami, zmanjšuje tveganje za pojav bolezni in podaljšuje življenje. Vlaknine namreč stabilizirajo nivo sladkorja v krvi in holesterola.

Prav tako so borovnice vir vitamina C, ki dokazano blagodejno vpliva na zdravje našega imunskega sistema in celotnega organizma. Ena skodelica borovnic namreč vsebuje kar 15 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina C. Ta je namreč močan antioksidant, ki blagodejno deluje na človekov živčni, imunski, kostni in krvni sistem.

Spremljajte N1 Magazin tudi naFacebooku
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!