Se je priporočljivo oprhati takoj, ko pridete iz morja?

Magazin 30. Jun 202314:04 1 komentar
ženka, morje, plavanje, obroč, počitnice
PROFIMEDIA

Nekatere sol na koži po kopanju v morju moti, zato se takoj stuširajo, drugih ne. Kaj je bolje za kožo?

Že dolgo vemo, da morska voda in zrak, bogata s soljo, v mnogočem blagodejno učinkujeta na zdravje. Kopanje v morski vodi, solne savne in uporaba morske soli v kulinariki so že dolgo del človeške kulture. Znani so tudi učinki morskega okolja na kožo pri določenih stanjih. V vsakem primeru pa je dobro vedeti, kako morska sol vpliva na vašo kožo, piše spletna stran revije Metropolitan, ki povzema izsledke raziskav.

Vedno upoštevajte dvoje: morska voda mora biti čista in ni primerna za vsak tip kože. Zato je dobro, da pred plavanjem v morju preverite reakcijo na manjšem delu telesa.

Izboljšanje simptomov pri ekcemu

Ekcem je pogosto alergijsko vnetje kože, ki se kaže kot razpokana, suha ali srbeča koža, včasih tudi kot otekline. Ena od raziskav iz leta 2016 je pokazala, da ima lahko morska voda pozitiven vpliv tudi na kožo, prizadeto z ekcemom. Dobri učinki prihajajo iz mineralov, s katerimi je morska voda obogatena, kot so kalcij, magnezij, kalij, cink, selen, krom … Kopanje v morski vodi tako lahko vpliva na izboljšanje simptomov. Glavni pogoj pa je seveda, da je morje čisto.

Lajšanje drugih alergijskih reakcij

Morska voda zmanjša prisotnost imunoglobulina E, ki povzroča alergijske reakcije, upočasni ali zaustavi pa tudi reakcijo kože na prisotnost nekaterih drugih snovi, ki povzročajo alergije.

Pomoč pri luskavici

Velikokrat zdravniki za lajšanje včasih nadležnih simptomov luskavice svetujejo namakanje v morski vodi ali vodi s primerno količino morske soli. Ne bo odveč, če na morju plavate nekoliko več kot običajno in poskrbite, da zmanjšate obseg ali se celo znebite luskavice, piše Metropolitan. Poudarja pa, da to seveda ne pomeni, da se boste luskavice trajno znebili, saj gre za kronično bolezen. Čeprav še vedno ni jasno, zakaj morska voda lajša stanje pri luskavici, raziskovalci predvidevajo, da razpre žile, sprosti β-endorfine in encefaline, ki pomagajo zatreti bolečino, ali pomaga odstraniti bakterije na površini kože.

Naravni piling

Morska voda lahko deluje kot piling za celo telo, saj odstranjuje mrtve celice z zgornje plasti kože. To pa prepreči, da bi se nakopičile, kar privede do nastanka aken in ogrcev.

Vse N1ajboljše! Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje