Se prepoznate v kateri od teh navad, ki škodi vašemu telesu?

Magazin 13. Apr 202217:30 0 komentarjev
ženska
Profimedia

Čeprav ne kadite in ne pijete veliko alkohola, še ne pomeni, da dobro skrbite za svoje telo. Preverite, ali se najdete v spodnjih navadah, in jih poskušajte odpraviti, preden si nakopljete zdravstvene težave.

Če v telo vlagate čas, ga ohranjate v dobri pripravljenosti in skrbite za zdravje, vas verjetno čaka tudi lepa starost. Preberite naslednji seznam navad, ki na prvi pogled morda niso videti pretirano škodljive, ampak na dolgi rok lahko naredijo kar nekaj škode.

Imate katero od teh navad?

Pijete premalo vode

In s tem mislimo samo vodo. Ne štejemo alkoholnih in sladkih pijač, kave ali česa podobnega. Koliko vode spijete dnevno, če odštejete vse omenjeno? Zelo verjetno premalo. Če se težko osredotočite, vam peša spomin in motorične spretnosti, niha razpoloženje, spijte velik kozarec vode in naredite načrt, kako se boste v prihodnje znebili dehidracije.

Veliko sedite, malo se gibate

Na sedenje lahko vplivate le do določene mere, če to od vas zahteva tudi služba, gibanje pa je popolnoma v vaši presoji (če ne upoštevamo vseh izgovorov). Gibanje vpliva na toliko stvari, da bi moralo biti del čisto vsakega dneva, četudi enkrat v obliki vadbe in drugič kot sprehod. Z rednim gibanjem lahko izboljšate spanec in počutje, zbistrite misli, odpravite stres in anksioznost, vplivate na pomnenje in druge možganske funkcije …

Manjka vam zabave

Kako zabava vpliva na zdravje? Ne merimo na pitje alkohola in ponočevanja, ampak na izlete s prijatelji, družinska kosila ter druge dogodivščine z bližnjimi. Pomanjkanje stika s soljudmi slabo vpliva na zdravje, saj lahko sproži oblike anksioznosti, depresije in druge motnje, spodbudi slabe navade, popuščanje nadzora, nihanje razpoloženja. Trudite se ohranjati stik v živo in ne le preko elektronskih naprav, saj dobro veste, da ni enako z osebo govoriti preko kamere ali v živo.

Pozabite na sadje in zelenjavo

Zagotovo vam je mama že zdavnaj dala nasvet, da jejte veliko sadja in zelenjave, še preden v modo so prišli smutiji, sadne in zelenjavne sklede ter podobno. Upoštevajte ga! Če boste poskrbeli, da krožnik vedno napolnite z dovolj sadja in zelenjave, boste opazili razliko tudi v počutju: ne boste več tako utrujeni, imeli boste veliko energije tako na delu kot v prostem času, prebava in spanje bosta boljša.

Ne razgibavate možganov

Če želite, da možgani ostanejo vitalni in ne potrebujete spiska za v trgovino že, če potrebujete le tri stvari, potem morate skrbeti zanje. Potrebujejo uganke, križanke in druge miselne naloge, branje, spominske preizkušnje, ustvarjanje …

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!